Tack för ert svar och er bild av framställning av elektrobränsle. Det stämmer dock inte att den fossila råvaran tas bort. Ni nämner själva att de ingående delarna i avfallsförbränningen har delvis fossilt ursprung. Med era företags resonemang flyttas fokus från att ursprunget till flygbränslet är bland annat olja, om än genom en omväg. Här exemplifieras det jag hävdade om att fossila processer lindas in i ord om hållbarhet för att stärka företags varumärke medan de tillsammans fortsätter för sin egen vinnings skull.
I repliken presenteras en beräkning för flygets minskning av koldioxidutsläpp. Men siffrorna som ges är snarare ett resultat från ett ansvarslöst sätt att räkna. Är vi som samhälle inte överens om att 1) vi nu har för mycket utsläpp av koldioxid och 2) snarast måste gå mot netto noll? Att då jämföra framtida utsläpp med nuvarande, som borde vara de högsta vi kommer ha på årsbasis, är återigen ett sätt att flytta fokus. Det kanske i framtiden blir netto noll för ett enskilt företag, som har löst problemet med utsläppsberäkningar, men det ändrar inte att utsläppt koldioxid är utsläppt koldioxid. Som jag indikerade i min tidigare text, det gäller att hålla kvar det fossila i marken.
Siffror som istället vore intressanta är mängden koldioxidutsläpp per person för en flygresa mellan exempelvis Stockholm och Göteborg med elektrobränsle i jämförelse med motsvarande för en tågresa för en person mellan samma städer. Detta kopplar även till elbristen, eller snarare effektbristen, som repliken diskuterar. Det stämmer att Sverige för närvarande redovisar överskott på elenergi. Min poäng är att elen inte borde gå till något som enkelt går att ersätta i klimatomställningens Sverige. Tvärtom ska den användas i projekt som snabbt och effektivt minskar koldioxidutsläppen. Det blir en jämlikhetsfråga ifall den el som i framtiden förhoppningsvis produceras hållbart av sol, vind och vatten ska gå till att enskilda, stora bolag eller om det ska gå till exempelvis infrastrukturprojekt för allas nytta. I detta fall är det väldigt tydligt att dagens flygresor inom Norden bäst ersätts med tåg snarare än ”fossilfritt flygbränsle”.
För en hållbar framtid gäller det att snabbt minska både energianvändningen och koldioxidutsläppen. Projektet hos SAS och Vattenfall med elektrobränsle för flyget gör varken eller.