Pensionärsorganisationerna utövar en stor påverkan på seniorpolitiken. Detta gäller i stor utsträckning SPF Seniorerna. En del av förklaringen står att finna i idogt arbete och direkta kontakter med politiska beslutsfattare.
Bland exemplen på förändringar till gagn för seniorer kan nämnas att den åldersgräns vid 80 år, i opinionsundersökningar, som Sveriges television och Sveriges radio har tillämpat, har tagits bort efter SPF:s påverkan. SPF har tydligt påverkat i skattefrågor och har fått till stånd en översyn av pensionssystemet. Man har också givit upphov till inrättandet av ett hemtjänstindex, till vilket de flesta kommuner anslutit sig. ”Hemtjänstindex är en sammanvägning av data som på olika sätt indikerar kvalitet i hemtjänsten. Syftet är att underlätta kommuners kvalitetsanalyser och prioriteringar.” Indexet publicerades första gången i november 2022 och uppdateras årligen.
Andra exempel är att Pensionsmyndigheten har tagit till sig av upprepade erinringar från pensionärsorganisation om att pensionssystemet måste ses över. Som ett led i strävandena att bryta isolering och ensamhet har en app, Mötesglädje, skapats.
På lokal nivå i Uppsala är den direkta påverkan på politiken inte lika tydlig. Formerna för kontakterna med politiker uppfattas som omständliga. Korta kontaktvägar måste eftersträvas. Återkopplingen från politiken är nästan obefintlig. Det samråd, som i dag äger rum är i form av möten med representanter för äldrepolitiken och KPR (Kommunala pensionärsrådet), utsett av UPS (Uppsala pensionärsorganisationers samarbetsråd). Synpunkter dryftas, men med få resultat.
Kommunstyrelsen i Uppsala måste ta initiativ som syftar till att skapa närmare kontakter mellan pensionärsorganisationerna och ansvariga politiska organ i kommunen. Härutöver måste kommunen tillse att förslag, som framförs i samråden, alltid tas upp för ställningstagande i berört politiskt organ.