I maj 2022 skrev min husläkare remiss, med klarlagd diagnos, till ortopedkliniken Akademiska sjukhuset. Syftet var att jag skulle slippa invalidiserande ländryggssmärtor genom en operation där statistiken säger att 7 av 10 patienter blir klart förbättrade, många smärtfria.
Efter 10 månader fick jag träffa en läkare som föreslog operation som enda möjliga behandling. Sedan dess har jag stått i operationskö, och i två år fått upprepade besked av operationskoordinator att det inte går att få besked när operation kan ske.
Så är det att vara lågprioriterad i svensk sjukvård idag. Vi har världsledande sjukvård men enbart för dem som kommer fram i kön. Man dör inte av smärta men man lider, tappar livsglädje, framtidstro, blir rörelsehindrad och förlorar levnadsår. De flesta av oss vill faktiskt få leva tills vi dör.
Om det inte heller hjälper att ha kontakt med regionens vårdgaranti enhet, finns en annan väg att gå. Enligt EU regler finns möjlighet , att under vissa premisser, få medicinsk behandling i vilket EU-land man själv vill. Information finns på Försäkringskassans hemsida, under rubriken "Planerad vård utomlands".
Det är en krävande administrativ process där man själv måste ordna hela vårdkedjan. I ett land vars sjukvårdssystem är annorlunda och dessutom på ett främmande språk. Och viktigast av allt, man måste vara förvissad om vårdkvalitén på den enhet man väljer.
Det är alltså inte lätt, men det går. Du kanske har en släkting eller god vän som kan hjälpa dig?
När Försäkringskassans administration, som tog 4 månader, var klar blev jag opererad inom en vecka. Och läser i tidningen att Akademiska sjukhuset går back dryga miljarden. Mantrat att besparingarna inte ska drabba patienterna låter allt mer ihåligt.