Så ska vi lätta belastningen på akuten

Akutmottagningen står mycket riktigt inför ett hårt tryck, och vi bemöter detta med flera åtgärder, skriver Malin Sjöberg Högrell.

Akutmottagningen står mycket riktigt inför ett hårt tryck, och vi bemöter detta med flera åtgärder, skriver Malin Sjöberg Högrell.

Foto: Staffan Claesson/Arkiv

Insändare2020-01-23 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till insändare av Lars O Ericsson och  Eva Eriksmarck 10/1

Läget på Akademiska sjukhusets akutmottagning är pressat. Det framhålls i två insändare 10 januari, som lyfter fram trängsel, högt tryck och långa väntetider. För att komma till rätta med det krävs effektivare utflöde till andra avdelningar, samt bättre hanterat inflöde till akuten.

Belastningen på akuten beror på flera saker. Dels tar det för lång tid att slussa vidare patienter till andra avdelningar, dels är inflödet till akuten stort och består delvis av personer som mer effektivt kan få hjälp någon annanstans. Inom kort kommer det göras ett försök att alla patienter, som man bedömer måste läggas in, ska läggas in på avdelning inom 60 minuter efter beslut om inläggning. 

Tanken är aldrig att patienter ska bli liggande länge på akuten, utan få vidare behandling på andra avdelningar. Ibland är detta inte möjligt. Skälet är oftast brist på vårdplatser på den avdelning patienten ska till. Situationen på hela sjukhuset påverkar därför hela tiden belastningen på akutmottagningen.

När det råder brist på sjuksköterskor kan färre vårdplatser hållas öppna. En stor utmaning är därför att vara en attraktiv arbetsgivare och kunna rekrytera tillräckligt många sjuksköterskor och inom andra bristområden, men framför allt vara en arbetsplats där medarbetare vill jobba kvar. Därför har flera rapporter tagits fram i reformen Regionens viktigaste resurs, som handlar om hur vi blir en bättre arbetsgivare, vilket är avgörande för att kunna hålla fler vårdplatser öppna. Kan fler slussas från akuten minskar också trycket på medarbetarna där liksom väntetiderna. 

En del patienter som besöker akuten borde egentligen få hjälp någon annanstans. Här handlar det både om att ha en god tillgänglighet i primärvården och om tydlighet i vilken instans man ska söka sig till. Det är viktigt att akutmottagningen får hantera akut sjuka personer och att andra patienter vänder sig till andra vårdnivåer som närakuten som är öppen 07-23 eller till sin vårdcentral. Annars ökar trycket och väntetiden för de som verkligen måste till akuten. Vi jobbar även med mobila team som flyttar viss vård hem till patienten, vilket också minskar trycket.

Akuten står mycket riktigt inför ett hårt tryck, och vi bemöter detta med flera åtgärder. Genom att öka utflödet till andra avdelningar och styra om delar av inflödet kan trycket på akutmottagningen minska. På så sätt kan de som verkligen behöver komma till akuten prioriteras där, och vårdsystemet fungerar effektivt när rätt patient behandlas på rätt plats

Karta: Akademiska Sjukhuset