Så kan elpriserna bli rättvisa

Sverige kan bli en global förebild för hållbar energiproduktion, men då krävs några kloka beslut och att man börjar ta ansvar över omställningen, skriver Sima Valizadeh om kärnkraftsfrågan.

Forsmark 1 och 2.

Forsmark 1 och 2.

Foto: Kjell Sjöberg

Insändare2024-12-26 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kärnkraft är en omdebatterad fråga. Senast 18/12 skrev Johan Rudström i UNT "Nu måste regeringens pedagogiska piruetter landa i ett beslut." i sin ledare.

Särskilt när det gäller statliga subventioner till företag som bygger nya kärnkraftverk väcker frågan debatt. Många ser detta som en riskabel åtgärd som främst gynnar kapitalistiska intressen och näringslivet. Kärnkraftverk är dyra att bygga och tar lång tid att färdigställa, ofta mellan 10 och 15 år, vilket gör kärnkraft till en långsiktig lösning som inte svarar upp mot de höga elkostnaderna vi ser idag.

Dessutom är den nuvarande kärnkraftsteknologin på väg att bli föråldrad i takt med den snabba utvecklingen av nya energiteknologier. Förnybara energikällor, såsom vind- och solkraft, har de senaste åren gjort stora teknologiska framsteg, vilket gör dessa alternativ inte bara billigare utan också snabbare att implementera.

Det är dock inte bara teknologisk utveckling som är avgörande. Vi måste också se till att vårt energisystem är robust och flexibelt nog att klara av framtidens behov. Detta innebär att investeringar i forskning och utveckling av förnybar energi som vindkraft, solenergi och andra fossilfria är avgörande. För att göra detta möjligt behöver vi också förbättra infrastrukturen för elöverföring. Sverige har idag stora flaskhalsar i elnätet mellan norra och södra Sverige, vilket gör att billig energi från norr inte når de områden där det skulle göra mest nytta. En snabbare utbyggnad av elnätet skulle bidra till att billig el från förnybara källor kan transporteras till södra Sverige, vilket skulle sänka elkostnaderna och skapa ett mer balanserat energisystem.

När staten subventionerar privata företag för att bygga kärnkraftverk, används skattebetalarnas pengar för att stödja privata investeringar. Detta väcker frågor om rättvisa, särskilt om dessa företag senare gör stora vinster utan att återföra något av detta till samhället. Ett alternativ till den nuvarande modellen kan vara att låta staten själv bygga och äga kärnkraftverk. På så sätt minskar vi beroendet av privata företag och säkerställer att eventuella vinster återgår till samhället, vilket stärker rättvisan och långsiktigheten i energipolitiken.

En balanserad energipolitik som kombinerar forskning och utveckling inom förnybara energikällor med en realistisk utvärdering av kärnkraftens roll ger Sverige de bästa förutsättningarna för att möta framtidens energiutmaningar på ett hållbart sätt. Genom att fatta kloka och långsiktiga beslut kan Sverige stärka sitt energioberoende och bli en global förebild för hållbar energiproduktion. Det är dags att ta ansvar för omställningen idag.