Så kan du kapa grenarna i smitträdet

Smittspårning underlättas om du för dagbok över vilka du träffar, skriver Terence Hongslo.

För dagbok över alla du kommer i nära kontakt med, föreslår Terence Hongslo.

För dagbok över alla du kommer i nära kontakt med, föreslår Terence Hongslo.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2021-05-03 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Alla kan göra en insats för att minska smittspridningen.

Första rådet är att se till att inte bli smittad, men det kan vara lättare sagt än gjort. Föreställ dig istället att du har blivit smittad men ännu inte känt några symptom. Du kan utan att veta om det ha så mycket virus i dig att du riskerar att smitta ner alla du kommer i kontakt med.

För därför dagligen dagbok på alla du kommer i nära kontakt med. Vitsen med dagboken är att du, om du fått covid-19, kan varna alla de som du varit i kontakt med några dagar innan du testade positivt. Dina kontakter kan då hålla sig i karantän och testa sig för att inte riskera att föra smittan vidare.

Du kommer nog bli förvånad över att du kanske inte ens känner deras fulla namn och än mindre hur du kan komma i kontakt med dem. Det finns därför anledning att byta kontaktuppgifter så att ni kan komma i kontakt med varandra om någon av er har blivit smittad av covid-19.

Våra grannländer har en fungerande kontaktspårning. Folkhälsomyndigheten har lagt ansvaret för kontaktspårning på regionerna men ibland tas kontakten så sent att de exponerade redan fått symptom och kunnat sprida smittan vidare.

Ett sätt för allmänheten att bidra med kontaktspårningen är alltså att börja föra dagbok över vilka man träffat under dagen så att man vet vilka som ska kontaktas om man några dagar senare haft oturen att testa positivt för covid-19. Med nuvarande höga smittspridning i Sverige och med nya mutationer i omlopp så är tyvärr risken att bli smittad stor. Den höga smittspridningen måste pressas ner till de nivåer som våra nordiska grannländer har. Om inte smittspridningen minskar rejält till sommaren så riskerar vi svenskar att fortsatt betraktas som nordens pestråttor.

Men jag har ju hunnit bli vaccinerad säger du. Det enda som vi vet med säkerhet är att vaccinet hjälper mot allvarlig sjukdom och död, men vi vet inte hur effektivt det är mot de nya mutationerna eller hur länge vaccinet skyddar. Risken finns att du fortfarande kan bli smittad och smitta andra så smittspridningen kan fortsätta att vara hög i Sverige.

Även om de flesta blir vaccinerade så kommer många med medicinska problem att vara ovaccinerade. Det dröjer innan barn blir vaccinerade. Råd från WHO handlar om kontaktspårning och karantän för de som kan ha blivit smittade.

Alla kan hjälpa till att kapa grenarna i smitträdet, genom att se till att inte covid-19 sprids vidare om just du skulle ha oturen att bli sjuk.