Från och med 1 januari är det jakt på varg. 75 skall skjutas. Vi har ca 300-400 vargar i Sverige. Vi är ett stort skogsland brukar man säga och vi har älg som vargen till största del lever av. Älgjakten brukar fälla runt 100 000 älgar om året men nu sägs ibland att vargen tagit för många älgar så det inte räcker för älgjakten. Jag tänker då, vad är viktigast, att fälla ett stort antal älgar i älgjakten eller att vi har en biologisk mångfald och en frisk natur.
Förra våren var det jakt på lodjur, trots ett blygsamt antal i Sverige (ca 1400 st). 88 lodjur skulle skjutas våren 2022.
På sensommaren var det björnjakt. Det skulle skjutas 800 björnar av de ca 2900 som lever i vårt land.
Varför denna jakt kan man undra när vi istället borde vara rädd om och stolta över våra rovdjur. Jämförbart inom Europa så har vi inte speciellt många rovdjur, utan vi skulle kunna ha många fler.
De är livsviktiga för ekosystemen, så är det bara!
Vilken agenda har våra beslutsfattare? Oavsett tycker jag inte resonemangen eller besluten är trovärdiga. Det hänvisas till olika faktaunderlag, studier och forskning för besluten som tas, men för en vanlig medborgare är det väldigt svårt att förstå när påstådda forskningsrapporter och beslutsunderlag ofta talar emot varandra. Helt klart är det att intressegrupper påverkar debatten.
Biologisk mångfald, frisk natur och djurliv kräver alla arters samspel. Man kan inte ta bort viktiga byggstenar om man inte förstår att det blir konsekvenser. Utan fungerande ekosystem kan inte heller mänskligheten överleva.
Ett bra exempel på förståelse för ett fungerande ekosystem är det från Yellowstone nationalpark i USA. Runt 1940 utrotade man vargen från nationalparken. Man märkte ganska snart hur hela ekosystemet kom ur balans. Andra arter påverkades och försvann, växtlighet påverkades på ett negativt sätt osv. År 2005 återinplanterades varg. Detta efter att man studerat den negativa utvecklingen och förstod att något måste göras. Ganska snart konstaterade man att mångfalden av såväl växt- och djurarter ökade radikalt och på bara några år blev naturen mycket friskare.
Flera andra bra exempel finns där man inom Europa genom sk ”rewilding” lyckats förbättra ekosystem och bevarandestatus för hotade arter, och vi har nog en del att lära av dessa.
Sköter vi det hela på ett bra sätt kan det dessutom generera stora intäkter i form av utländsk turism som gärna kommer hit för fantastiska naturupplevelser.