Rösta blankt i den meningslösa folkomröstningen

Folkomröstningen visar på ett större politiskt problem: Det nuvarande minoritetsstyret i Uppsala verkar undvika att ta ansvar för svåra beslut, skriver Max Anklev.

Från presskonferensen den 12 oktober 2023, där Stefan Hanna gav besked om UP:s vägval. I överenskommelsen med S ingick "folkomröstning om spårvägsplanerna". Problemet är att frågan är så otydlig att det blir svårt för Uppsalas invånare att göra ett välgrundat val, menar insändarskribenten.

Från presskonferensen den 12 oktober 2023, där Stefan Hanna gav besked om UP:s vägval. I överenskommelsen med S ingick "folkomröstning om spårvägsplanerna". Problemet är att frågan är så otydlig att det blir svårt för Uppsalas invånare att göra ett välgrundat val, menar insändarskribenten.

Foto: Johanna Färlin

Insändare2024-02-09 08:45
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vår demokrati bygger på att vi som väljare kan ta beslut genom att vara väl informerade och förstå vad vi röstar om. Därför är jag orolig över den kommande folkomröstningen i Uppsala som sammanfaller med EU-valet i sommar. Denna folkomröstning kan göra det svårt för oss att följa denna viktiga princip.

Problemet är hur frågan i folkomröstningen är ställd. Den är så otydlig att det blir svårt för Uppsalas invånare att göra ett välgrundat val. När en fråga är så luddig kan det förvirra i stället för att hjälpa oss i vårt demokratiska deltagande. Vi behöver förstå exakt vad vi röstar om och utan denna klarhet blir det svårt att säga att resultatet verkligen visar vad folk vill.

Denna folkomröstning visar på ett större politiskt problem. Det nuvarande minoritetsstyret i Uppsala, S, MP, V tillsammans med det lokala stödpartiet Utvecklingspartiet Demokraterna (UP), som har ett avtal med styret om att stödja deras poster och budget, verkar undvika att ta ansvar för svåra beslut. Normalt ska politiker, med hjälp av experter och noggranna analyser, hantera komplexa frågor. Att lägga detta ansvar på oss invånare i en så komplicerad fråga som kommunens översiktsplan, är inte bara oansvarigt, det underminerar också förtroendet för våra demokratiska institutioner.

Det är verkligen viktigt att vi upprätthåller principerna för en välfungerande demokrati, där vi som medborgare kan göra välgrundade val baserade på klara frågor och kompetent ledning. Tyvärr verkar den kommande folkomröstningen i Uppsala inte leva upp till dessa principer. Personligen känner jag en stark besvikelse över hur denna folkomröstning har hanterats. Därför har jag bestämt mig för att rösta blankt. Det är mitt sätt att visa missnöje med hur våra nuvarande politiska ledare sköter saker, och jag hoppas det kan uppmuntra andra att också tänka till kring hur vi vill att vår demokrati ska fungera. 

Vi behöver tydligare och mer ansvarsfulla politiska beslut, och jag undrar om det nuvarande styret i Uppsala kommun verkligen är kapabelt att hantera de viktiga och komplexa frågor vi står inför.