Ringhalsstängning dyr för konsument och miljö

Med stängning av två kärnkraftsreaktorer skapades ett underskott av effekt, skriver Karl-Erik Forsberg.

Vinnarna på avstängningen av Ringhalsreaktorerna är elproducenterna, skriver Karl-Erik Forsberg.

Vinnarna på avstängningen av Ringhalsreaktorerna är elproducenterna, skriver Karl-Erik Forsberg.

Foto: Jonas Lindstedt/TT

Insändare2021-10-01 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Regeringens/Miljöpartiets stängning av 2 kärnkraftsreaktorer i Ringhals blev en dyr affär för elkonsumenterna och miljön.

Priser styrs på fri marknad av tillgång i förhållande till efterfrågan. Nu är ju inte elmarknaden en fri marknad utan en politikerreglerad monopolmarknad. Med stängning av två kärnkraftsreaktorer eller borttagande av 10 TWh i elområde 3 skapades ett underskott på effekt, det vill säga tillgången på el stryps för södra halvan av Sverige med ett dubblat elpris som följd. Elpriset anpassades blixtsnabbt till priset för import från kontinenten trots att importen var liten i förhållande till den egna produktionen.  Elproducenterna stängde glatt ner 2 fungerande reaktorer med motiveringen att man behövde göra miljardinvesteringar för att uppgradera säkerheten till ny standard. (Kanske 2-5 miljarder kr.)

Nu skrattar elproducenterna hela vägen till banken med dubblat elpris och cirka 50 miljarder i ökade intäkter/vinst och med en minskad produktionskostnad för drift av de 2 avstängda reaktorerna. Förlusterna för Sverige blev mycket stora. Gammal kärnkraft kostar enligt Sweco cirka 15 öre/ kWh att producera. Antag att med passiv härdkylning kostnaden blir 25 öre /kWh att producera det vill säga långt under de 80 öre till 1 kr som Sydsverige idag betalar.

Vinnarna på avstängningen av Ringhalsreaktorerna är elproducenterna med Vattenfall i spetsen. Andra vinnaren är finansministern som får in mera moms på det dubblade elpriset. Förlorarna är elkonsumenterna där en villaägare får betala 10 000 kr mer för elen. Industrin som tappar konkurrenskraft vilket ger färre arbetstillfällen. Stor förlorare är miljön då vi istället för att kunna exportera 10 TWh fossilfri el tvingas att köra oljekraftverket i Karlshamn och tidvis importera smutsig kolkraft från kontinenten.

Tyvärr har vi bara sett början på elprisökningarna då nu Storbritannien skall anslutas via Norge. Vi får nog räkna med ytterligare 50 procent upp på elpriserna då vår el kan säljas till högre pris i England.