Den ”Internationella Reumatikerdagen” den 12 oktober uppmärksammas varje år över hela världen. Man vill fokusera på de möjligheter som finns att leva med en reumatisk sjukdom och lära sig hantera de svårigheter som dyker upp. Reumatikerförbundet har som vision ”Ett bra liv för alla reumatiker och lösningen på reumatismens gåta”.
För att varje person med reumatisk sjukdom ska få ett bra liv krävs kunskap. Kunskap om vilka möjligheter som finns när det gäller anpassningar som kan behövas, både i hemmet och på arbetsplatsen. Våra reumatikerföreningar runt om i Sverige står för stor del av denna kunskapsspridning genom många medlemsmöten och föreläsningar. Man träffar andra med liknande problem och man lär sig mycket av varandra.
För att lösa gåtan krävs mycket forskning och Reumatikerförbundet bidrar varje år med betydande belopp till forskning. Många nya potenta läkemedel har också kommit på senare år och det har ökat möjligheten för många att aktivt delta i arbetslivet.
Forskningen visar att många personer med reumatiska sjukdomar och sjukdomar i rörelseorganen skulle vara i arbete om de fick diagnos och behandling tidigare. I hela EU handlar det om att ytterligare en miljon personer skulle kunna vara i arbete varje dag.
Totalt har över en miljon människor i Sverige någon form av reumatisk sjukdom. Många lever med smärta, svår trötthet, nedsatt funktionsförmåga, försämrad livskvalitet och risk för allvarliga följdsjukdomar. Följande tre samhällsförändringar skulle förbättra livet för personer med reumatiska sjukdomar:
Tillgång till tidiga insatser för att begränsa smärta, trötthet och stelhet som gör det svårt att fortsätta arbeta.
Större medvetenhet om de utmaningar som människor med reumatiska sjukdomar står inför.
En översyn av hur vi arbetar. Möjlighet till flextid, bättre möjlighet till hemarbete och till höj- och sänkbara skrivbord kan göra stor skillnad.
Tidig diagnos, remiss till en reumatolog och tillgång till effektiva behandlingar förbättrar livskvaliteten och förmågan att arbeta. Tyvärr får alldeles för många vänta på diagnos, och därmed behandling.
Reumatisk sjukdom inte ska vara ett hinder för att arbeta. Alla människor ska ges möjlighet att arbeta till 100 procent av sin förmåga och kunna försörja sig på det. Om ens förmåga är 90 procent av en heltid är det orimligt att kräva att en person ska vara sjukskriven 25 procent. Det är slöseri med resurser och arbetskraft.