Regionen bör förbereda för alternativt vaccin

För att så många som möjligt ska vaccinera sig bör man kunna välja vaccin, skriver Christer Tengvar.

Många 65-plussare i landet tackar nej till vaccinet, skriver Christer Tengvar.

Många 65-plussare i landet tackar nej till vaccinet, skriver Christer Tengvar.

Foto: Johan Nilsson/TT

Insändare2021-04-29 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag har på ett föredömligt sätt brevledes blivit kallad till vaccinering mot covid-19 i UKK. Väl där får jag under välordnade förhållanden Astra Zenecas covidvaccin placerat i min vänstra arm. 

Samtidigt larmar läkare runt om i landet att många vägrar ta Astra Zenecas vaccin. GP skriver att vid Sahlgrenska sjukhuset har 18 procent tackat nej till AstraZenecas vaccin under en vanlig mottagningsdag. Lätt att förstå med tanke på medias rapporteringar om sällsynta men allvarliga biverkningar i form av koagulationsrubbningar. Riskerna för de allvarligaste biverkningarna är extremt små. Men finns där likväl. Och det är detta som många 65-plussare i landet reagerar på och tackar nej till vaccinet.

I Region Uppsala har de flesta 65-plussare ändå valt att låta sig vaccineras med AstraZenecas vaccin. Många har varit sakligt uppdaterade. Som UNT (22/4) skriver gavs under en vecka drygt 4800 doser av AstraZenecas vaccin och endast 36 personer avstod från vaccinet. Betydligt bättre än på andra håll i landet. Något förvånande enligt chefsläkare inom Region Uppsala. Regionen menar att en absolut majoritet av oss 65-plussare dessutom är vaccinerade med en första dos inom någon vecka.

Att den tillåtande inställningen till Astra Zenecas covidvaccin också finns kvar hos länsborna när det är dags för dos nummer två är det ingen som kan garantera. Allt blir beroende av vad som biverkningsmässigt rapporteras in till myndigheterna. Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA flaggar dessutom för andra biverkningar i form av sällsynt så kallat kapillärläckagesyndrom möjligen kopplat till Astra Zenecas vektorvaccin. Reuters rapporterar samtidigt att EU inte kommer att förlänga avtalen med AstraZeneca eller Johnson & Johnson. EU kommer att satsa allt på mRNA-vaccinerna och förhandlar med Pfizer-BioNTech om ett nytt megaavtal.

Hur ser regionens beredskap ut inför dos nummer två av Astra Zenecas covidvaccin och eventuella mer omfattande avhopp. Finns tillräcklig tillgång till alternativa vaccin. Valfriheten att vaccinera sig gäller samtidigt som Region Uppsala måste få med så många som möjligt i vaccinprogrammet och planera för alternativ till Astra Zenecas vektorvaccin. För att begränsa smittspridningen, reducera antalet sjuka och inte minst att minska den hårda belastningen på Akademiska sjukhusets vårdpersonal. Men lika mycket av respekt för den enskildes inställning och därmed tilltron till allmänna vaccinationsprogram. 

Christer Tengvar, pensionerad överläkare, med. dr, Uppsala

Svar

Regionen vaccinerar med det vaccin vi blir tilldelade

Tyvärr har vi nu även i Region Uppsala sett en ökad andel äldre som tackat nej till det vaccin de erbjuds. Exakt hur många det rör sig om vet vi ännu inte, men oavsett varför man tackar nej till vaccination har man alltid möjlighet att ändra sig. Under fas 4 kommer vi att göra det möjligt för alla som är 40 år och äldre och ännu inte är vaccinerade att själva boka in vaccination. Då får de som tidigare tackat nej en ny chans.

Frågan om vilka vaccin som köps in och vilka mängder man har att tillgå är inte något som Region Uppsala styr, utan det hanteras på nationell nivå av ansvariga myndigheter. Region Uppsala vaccinerar med det vaccin vi blir tilldelade.

 När det gäller frågan om att blanda olika vacciner och ge ett vaccin för dos ett och ett annat vaccin för dos två följer Region Uppsala Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Enligt Folkhälsomyndighetens rekommendation ska personer som är yngre än 65 år och vaccinerats med Astra Zeneca erbjudas att få den andra dosen med ett mRNA-vaccin. De har också möjligheten att fortsätta med det vaccin de tidigare fått. För gruppen som är över 65 år är rekommenderar Folkhälsomyndigheten att man använda samma vaccin som det som gavs i första dosen.

Vaccinationerna är frivilliga, ett erbjudande som man kan tacka ja eller nej till. Vi rekommenderar att man tar två doser, oavsett vaccinsort. Men för den som av någon anledning bara tar en dos är det ändå bra att veta att den dosen har gett ett förhållandevis gott skydd mot svår sjukdom, även om det kanske inte är lika långvarigt som det skulle ha varit med två doser.

 Margareta Öhrvall, vaccinationssamordnare Region Uppsala