Just nu gasar alla vi i fordonet Jorden rakt in i en bergvägg. Några i baksätet ropar högt att vi borde bromsa, eller rent av försöka ta oss fram på ett helt annat sätt. Andra sitter mest och njuter av utsikten, medan en del passagerares platser redan har dränkts av vatten eller brunnit upp.
Det som är märkligt med klimatkrisen vi befinner oss i är att det nästan inte går att överdriva längre, eftersom vi har kommit så långt in i katastrofen, något som den senaste rapporten från IPCC visade än en gång. Och samtidigt måste vi finna kraft och agera för att åtminstone försöka bromsa, mycket hårdare än vi gör idag. Och då kan vi inte samtidigt ha nationer och stora företag som istället tycker att det är rimligt att gasa!
I den här liknelse är det till exempel norska staten som planerar att fortsätta leta efter mer olja i minst 50 år till och sälja till världen. Och svenska företaget Lundin Energy är ett av de bolag som fått flest oljelicenser för att borra i Arktis.
Under förra veckan genomförde Extinction Rebellion en mängd aktioner av fredlig civil olydnad i Oslo. Några satt ensamma mitt i gatan, andra gick sorgmarscher eller dansade till street jazz, och ytterligare andra klistrade fast sig i fönster tillhörande företag och departement. Allt för att lyfta fram den rädsla och frustration som många känner inför den norska regeringens oförmåga att ta klimatkrisen och den ekologiska krisen på allvar.
Kraven från den ständigt växande globala gruppen som samarbetar under namnet Extinction Rebellion är:
Tala klarspråk. Regeringen måste utlysa nödläge för klimatet och jordens arter och tillsammans med andra aktörer kommunicera hur brådskande det är att ställa om.
Agera nu. Regeringen måste handla omedelbart för att bromsa förlusten av arter och minska Sveriges klimatutsläpp till netto-noll år 2025.
Stärk demokratin. Regeringen måste inrätta och vägledas av ett medborgarråd för klimaträttvisa och ekologisk hållbarhet.
Regeringen måste utlysa nödläge för klimatet
Det behövs snabbare och kraftigare åtgärder för att minska klimatutsläppen, skriver Lisa Skiöld
Trots klimatkrisen planerar norska staten att fortsätta leta efter mer olja i minst 50 år till, skriver Lisa Skiöld.
Foto: Ali Zare/TT
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.