Sex av åtta partier är för att slopa eller trappa ned ränteavdragen medan ett säger kanske. Just nu är ju tidpunkten idealisk då det är långt till nästa val och röstfiskespöet kan läggas i garderoben. Eller hur, M och S?
År 2027 kommer ränteavdragen att kosta statskassan 65 miljarder kronor per år i uteblivna skatteintäkter enligt Konjunkturinstitutet. Varför inte inleda en nedtrappning av ränteavdraget, ”bostadsbidraget”, med en procentenhet per år de första två åren, så att låntagarna får en mjuk övergång, för att därefter öka nedtrappningen till två procentenheter per år i kanske fem år och slutligen till tre-fyra procentenheter årligen tills avdraget är helt borta.
För den som har ett miljonlån betyder en nedtrappning med en procentenhet ingenting, till och med en dagstidning kostar mer. Och dessutom hinner inflationen, även om den är låg just nu, äta upp en del av skulden så att den om tio år känns mindre betungande.
Man skulle också kunna inrätta ett nytt bundet bostadssparande där en del av de pengar staten sparar på nedtrappningen av ränteavdraget delas ut i någon form av bonus till spararna. Frestas eller nödgas någon att använda sparandet till annat än bostadsköp dras bonusen tillbaka. Det går säkert att lösa rent tekniskt.
För övrigt är det märkligt att man över huvud taget får göra ränteavdrag på annat än bostadslån.