Räknas en blankröst?

Räknas en blankröst eller samlas den bara ihop med ogiltiga av något skäl? Det undrar Lars Eriksson Uppsala, och får svar.

Folkomröstningen den 9 juni har väckt många frågor.

Folkomröstningen den 9 juni har väckt många frågor.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2024-03-01 08:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Inför den snart aktuella spektakulära folkomröstningen avseende någonting oklart, har blankröstning diskuterats. Nu uppstår frågan: Räknas en blankröst eller samlas den bara ihop med ogiltiga av något skäl?

I Riksdagsvalet räknas inte blankrösterna i sig utan samlas ihop med röster som ogiltigförklarats av något skäl. Därför krävs ett klart besked om vad som gäller här. Ett besked från en ansvarig som är fri från Uppsala kommun.

Jag vet inte vilka som är ansvariga för en kommunal folkomröstning. Men med bakgrund av vad som lett fram till folkomröstningen litar jag inte på besked från Uppsala kommun.

Lars Eriksson Uppsala

Svar från Åsa Nilsson Bjervner, valchef i Uppsala kommuns valkansli:

Lars önskar i sin insändare svar av någon annan än Uppsala kommun men då det är kommunen som ansvarar för att genomföra folkomröstningen, vill vi på valkansliet svara på vad det är som gäller.

Det är kommunfullmäktige som har beslutat att det ska finnas tre alternativ för väljarna i folkomröstningen: Ja, Nej och Blank röstsedel. Vid rösträkningen kommer antalet röster för respektive alternativ: Ja, Nej och Blank röstsedel att sammanställas var för sig och eventuella ogiltiga röstsedlar sorteras separat. Senast den 19 juni, när alla röster är slutgiltigt räknade, vet vi hur många som röstade Ja, Nej eller Blankt samt hur många röster som var ogiltiga. 

Vi hoppas med detta att det är tydligt vilka valsedlar som kommer att finnas och hur de räknas.