En promenad längs Fyrisåns västra sida, i riktning mot Librobäck, ger trots sitt centrala läge en underbar naturupplevelse. Ett rikt fågelliv, höga alträd och på våren en fantastisk blomning av hägg. I maj kan man bokstavligen gå under moln av vita blomklasar. Har man tur kan man se aspen i stora stim.
Efter sanering ska det byggas på gammal industrimark i Lindbäck och området kommer att bli än mer exploaterat, väldigt många människor kommer att belasta miljön. Det kommer att ”städas upp” för att alla nyinflyttade ska ha möjlighet att utnyttja omgivningen. Det ingår.
Hur kommer naturen att reagera? Kan jag se tärnor och kungsfiskare dyka, möta rävar eller höra alla småfågelflockar kvittra i alträden framöver? Rymd och tystnad kommer att gå förlorad. Delar av sträckan är en av de vackra längs Fyrisån.
Var finns känslan för våra naturvärden i centrala staden? Vad händer, när allt det gröna är bebyggt och tillrättalagt?
Vi behöver gröna stråk längs hela Fyrisån och det kan inte nog upprepas, vi behöver parker. Utan aktivitet och träning. Där man kan vila. En park kunde ha placerats vid Fyrisskolan. Men nej, ytterligare höga hus byggs och mer hårdyta anläggs.
Så låt den norra delen av Fyrisån i centrala Uppsala förbli orörd och vacker.
Rädda naturvärdena i centrala staden
Vi behöver gröna stråk längs hela Fyrisån, skriver Kajsa Uhlin
Foto: Sven-Olof Ahlgren
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.