Provocerande påståenden av Blomberg

Svar på insändaren av Christian Blomberg den 28 april.

Från UNT den 28 april.

Från UNT den 28 april.

Foto: Upsala Nya Tidning

Insändare2023-06-07 08:15
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är provocerande att stadsbyggnadsdirektör Christian Blomberg fortsätter att hävda att den fördjupade översiktsplanen för södra staden är resultatet av en solid demokratisk process, framtagen i nära samarbete med medborgarna, när han känner till det starka och ihållande motstånd mot planerna som finns bland såväl politiker som allmänhet.

Dessutom kan det inte ha undgått Blomberg att Föreningen Vårda Uppsala tillsammans med sju olika stadsdelsföreningar gemensamt har gått ut och påtalat den besvärande bristen på medborgarperspektiv i Uppsalas stadsplanering, vilket bland annat har fått till följd att flera av våra politiker, med kommunstyrelsens ordförande Erik Pelling i spetsen, har gått ut och sagt att man från politiskt håll måste bli bättre på att lyssna av medborgarnas synpunkter och att de bör släppas in tidigare i planeringsprocessen. 

Vad Blomberg också borde känna till är att Statskontoret på regeringens uppdrag har granskat Fyrspårsavtalet och därvid avrått staten från att i fortsättningen sluta liknande avtal på grund av att de är problematiska ur demokratisk synpunkt. Statskontoret anser nämligen att avtalen föregriper den lämplighetsprövning och de möjligheter till medborgarinflytande som Plan- och bygglagen föreskriver.

Tvärtemot vad Christian Blomberg påstår så har jag naturligtvis varken tagit ut någon ”förlust” i förskott eller gjort bestämda uttalanden om framtiden. Däremot har jag mot bakgrund av dagens problem med kriminalitet i utsatta områden varnat för risken av en liknande utveckling i Bergsbrunna, särskilt som Bergsbrunna kommer att bli den i särklass största förort som byggts i Sverige i ett sammanhang. 

Med hjälp av ett bostadspolitiskt resonemang menar Blomberg att det inte går att jämföra dagens bostadsbyggande med miljonprogrammets. Kontentan tycks vara att det på grund av den anledningen inte kommer att växa fram någon organiserad brottslighet i Bergsbrunna.  Det får i så fall stå för honom. Oavsett hur bostadsbyggandet finansieras så måste vi emellertid alla ha någonstans att bo, vare sig vi är laglydiga eller inte. Därför vidhåller jag att den möjliga framväxten av organiserad brottslighet för närvarande är en faktor som måste tas med i all samhällsplanering, så även i Bergsbrunna.