Det finns flera beräkningar nu på att trots ett långt arbetsliv så kämpar många pensionärer för att få pengarna att räcka till. Sju av tio pensionärer klarar sig inte på den allmänna pensionen och för många lönar det sig inte att arbeta ihop sin pension enligt många experter.
När pensionssystemet reformerades var tanken att den allmänna pensionen skulle utgöra en stabil grund för en trygg ålderdom, men för många svenskar har verkligheten blivit en annan.
Senast nu i juni visar dystra siffror att den allmänna pensionen sjunkit till i genomsnitt bara 44 procent av slutlönen: en ny bottennotering. 44 procent är långt under det angivna målet på 60 procent. Med en genomsnittlig pension på bara 13 285 kronor efter skatt är det svårt att få ekonomin att gå ihop.
Kvinnor drabbas särskilt hårt av bristerna i pensionssystemet visar det sig. I flera kommuner ligger den genomsnittliga pensionen för kvinnor födda 1955 mer än 3 000 kr under denna gräns! Det är även anmärkningsvärt att även de som jobbat 40–50 år menar att de inte kan försörja sig på den allmänna pensionen.
Vissa beslutsfattare tror att alla har en bra tjänstepension utöver den allmänna men det finns många som inte har någon sådan eller kanske bara en mycket liten tjänstepension därtill.
Under många valrörelser talas det rätt ofta om att nu tar partierna krafttag för att rätta till pensionssystemet som sedan många är ”underförsörjt”. Den så kallade pensionsgruppen borde bytas ut och nya krafter och tankar stoppas in.
Till exempel borde inte vissa pensioner tas från pensionskontot, sjukpensioner eller pensioner för nyinflyttade i landet som många gånger inte betalt in en enda krona till systemet. Dessa pensioner borde tas från Försäkringskassan och ”Sociala utgifter” och inte från pensionskontot som folk har betalt in till hela livet. Alla partier i riksdagen måste skärpa sig och snabbt ta fram ett gemensamt beslut där pensionerna höjs kraftigt, särskilt för de med låga eller mycket låga pensioner.