Pelling: Detta gäller vid folkomröstningen

Kommunstyrelsens ordförande Erik Pelling (S) svarar på Bo Aronssons insändare den 22 maj.

Från UNT den 22 maj.

Från UNT den 22 maj.

Foto: Upsala Nya Tidning

Insändare2024-05-29 08:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Under 2024 och 2025 samlar kommunen in en stor mängd kunskap och underlag till en ny översiktsplan. Folkomröstningen som sker den 9:e juni i samband med EU-valet är en del av den insamlingen. I den rådgivande folkomröstningen får kommunens invånare ta ställning till en av de många frågor som behöver besvaras i arbetet med att ta fram den nya översiktsplanen för Uppsala kommun.

Folkomröstningens fråga handlar specifikt om vilket fokus kommunen ska ha på bostadsbyggandet i fem av kommunens tätorter längs järnvägen. Ett större fokus på dessa orter i den framtida planeringen skulle samtidigt något minska bostadsbehovet i staden.

Om du röstar JA betyder det att du vill att Uppsala kommun ska planera för fler bostäder i Storvreta, Vattholma, Skyttorp, Vänge och Järlåsa i en ny översiktsplan, för att lätta på bebyggelseutvecklingen i Uppsala stad. Då vill du alltså att byggandet av bostäder ökar i Storvreta, Vattholma, Skyttorp, Vänge och Järlåsa och minskar i Uppsala stad.

Om du röstar NEJ betyder det att du röstar nej till själva frågan som ställs i folkomröstningen.

Då vill du inte att byggandet av bostäder ökar i Storvreta, Vattholma, Skyttorp, Vänge och Järlåsa, för att lätta på bebyggelseutvecklingen i Uppsala stad.

Att lämna en BLANK röstsedel betyder att du tar del av din rättighet att rösta i folkomröstningen utan att ta ställning i frågan.

Tyvärr har vi sett flera exempel på när kommunpolitiker i Uppsala sprider en felaktig bild av vad folkomröstningen den 9:e juni handlar om. Det kan jag bara beklaga.

 För den som vill ta del av mer information om folkomröstningen så går det att läsa på Uppsala kommuns hemsida www.uppsala.se/folkomrostning. Information finns också på kommunens bibliotek.