Pandemin ökar riskerna för våldsutsatta kvinnor

Kommuner och regioner måste ta ansvar för att förebygga våld och ge stöd och skydd till alla de kvinnor och barn som drabbas, skriver Kijan Karimi.

Mäns våld mot kvinnor är ett stort samhällsproblem, skriver Kijan Karimi.

Mäns våld mot kvinnor är ett stort samhällsproblem, skriver Kijan Karimi.

Foto: Johan Nilsson/TT

Insändare2020-11-25 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den 25 november är internationella dagen mot mäns våld mot kvinnor. S-kvinnor i Uppsala har i många år bjudit in till en ljusmanifestation denna dag för att minnas de kvinnor som dödats av sina män. På grund av coronapandemin kommer S-kvinnor och Socialdemokraterna i Uppsala att genomföra manifestationen digitalt med föreläsning och panelsamtal.

Våldet mot kvinnor är annorlunda än annat våld, det är grovt och upprepat och förövaren är nästan alltid en man som kvinnan lever eller har levt med. Mäns våld mot kvinnor förekommer i alla samhällsklasser och i alla åldrar. Våldet kan drabba dig eller mig, eller någon av våra nära och kära. Våldet är en kränkning av kvinnors grundläggande friheter och rättigheter. Det är en brottslig handling.

”I händelse av min död” är en reportagebok om kvinnor i Sverige, som mördats av närstående män. Boken, som kom ut 2019, är skriven av journalisterna Kerstin Weigl och Kristina Edblom. De har under en tioårsperiod granskat samtliga 299 fall från 2000 till juni 2019 då en kvinna dödats av en man som hon hade eller hade haft en relation med. I boken har de gått tillbaka till några av de mord som berört dem mest. De har också granskat 236 gärningsmän och kartlagt hur det gått för de 179 barn som var under 18 år då deras mamma dödades. Det är en skakande läsning om mäns våld mot kvinnor, som är ett stort samhällsproblem. Morden har oftast föregåtts av kränkningar under lång tid i form av psykisk, fysisk och sexuell misshandel. 

Många kvinnor och unga flickor utsätts för upprepade kränkningar, hot och våld. Ofta utövas våldet i hemmet, den plats där kvinnor och barn borde ha rätt att känna sig trygga. Under coronapandemin uppmanas nu alla som kan att arbeta hemifrån och vi ska alla isolera oss från socialt umgänge. Det finns anledning att känna oro för vad det innebär för våldsutsatta kvinnor och barn, när hemmet kan vara den farligaste platsen. 

Vi har alla ett ansvar att skapa ett samhälle byggt på respekt. Kommuner och regioner måste ta ansvar för att förebygga våld och ge stöd och skydd till alla de kvinnor och barn som drabbas. Kvinno- och tjejjourer, som arbetar ideellt med att stödja utsatta kvinnor, måste ges ekonomiskt stöd för sina viktiga insatser. Tillsammans ska vi bekämpa mäns våld mot kvinnor.