Pandemin borde påverka förtätningsplanerna

Förutsättningarna för utbyggnaden av den Sydöstra staden är inte de samma efter pandemin, skriver Håkan Olsén.

Ändrade resmönster och ökat distansarbete borde påverka planerna för Sydöstra staden, skriver Håkan Olsén.

Ändrade resmönster och ökat distansarbete borde påverka planerna för Sydöstra staden, skriver Håkan Olsén.

Foto: Kid Reslegård Svedberg

Insändare2021-02-22 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

 Under senaste året har det varit många insändare och debattartiklar om utbyggnad och förtätning av sydöstra stadsdelen. Många kritiska röster har höjts då exploateringen av området kommer att bli allt för stort. Dessutom allt buller som kommer att förekomma under lång tid blir väldigt störande. Buller har visat sig ge hälsoproblem. 

Det senaste inlägget Peter Söderbaum (UNT 28/1) som ställer den högst motiverade frågan om vad är målet för Uppsalas befolkningsantal. Dessa inlägg har bemötts med inlägg från den styrande minoriteten. Det måste byggas annars blir det inget fyrspår för pendlandet. 

Det är högst tveksamt om det framöver kommet att återgå till ”business as usual”. Enligt rapporten Mobility Insights #2 Di Mobilitet och Aktuell Hållbarhet som i enkät frågat de största bolagen på Stockholmsbörsen om de planerar att minska på antalet tjänsteresor jämfört med innan corona och i stället uppmuntra till resfria möten. Det finns ekonomiska incitament och tid går inte bort i resande. Det var 25 bolag som svarade och 84 procent av dessa svarade ja, 16 procent  nej. En annan fråga var om de anställda kommer att erbjudas större frihet i att välja distansarbete. 26 bolag svarade och av dessa svarade 65 procent  ja, 27 procent vet ej, 8 procent nej. Digitaliseringen har varit något som flera bolag haft i tanke under flera år men pandemin var den katalysator som gjorde att det började genomföras på allvar. Senaste inlägget om digitala möten var 28/1 ”Digitala möten måste bli kvar efter pandemin” av Klas Bergström och Jessika Roswall. 

Erik Pelling har i en insändare (UNT 30/1) bemött kritiken om Uppsalas tillväxt med att folk vill flytta hit och då behövs bostäder och arbetsplatser. Ja, kan man bo i samma stad som man arbetar behövs ingen pendling, det vore det ideala. Pandemin har gjort att vi måste tänka om på många olika plan. Det går inte att fortsätta i samma tankespår och det gäller även byggnation. Vi behöver sprida ut oss och inte klumpa ihop oss på begränsade områden där det blir problem med ökad smittspridning. 

Enligt bostadsmarknaden har unga familjer börjat söka sig ut från städer för att kunna bo i en större bostad och dessutom slippa trängsel.  När det gäller byggnation i sydöstra stadsdelen, tänk om.  Det är ett annat läge nu än innan pandemin.