Den 17/3 ställde jag en fråga till minoritetsstyret om hur väl de skyddar våra kära som får hjälp av den viktiga hemtjänsten. Den 20/3 svarar kommunalrådet Caroline Hoffstedt, Socialdemokraterna, att säkerheten är god. Det stämmer inte. Väldigt lite extra försiktighetsåtgärder har vidtagits efter att de allvarliga covid-19 riskerna blivit kända.
I svaret skriver Hoffstedt bland annat ”Våra medarbetare är självklart endast i tjänst om de är friska” och ”Som äldrenämndens ordförande tar jag säkerheten för våra äldre Uppsalabor på allra högsta allvar”. De åtgärder som beskrevs i svaret som att ”Hosta eller nys i armvecket”, ”Stanna hemma och vila om du har feber eller känner dig sjuk” och ”Tvätta händerna ofta och noggrant med tvål och vatten” ska alltid vara självklara. I det allvarliga läge som är borde personalen skydda de hemtjänstberättigade, och sig själva, med munskydd. Vi är många som vet att inte skyddsnivån ökats märkbart inom hemtjänsten.
Den 23/3 skriver Hoffstedt bland annat följande i en debattartikel i UNT, ”Men för att begränsa smittspridning av corona informerar vi just nu särskilt om vikten av att inte gå till jobbet om man känner minsta symtom på sjukdom”.
Jag vet att det finns hemtjänstpersonal som inte inleder varje dag med att anstränga sig hårt för att känna sig sjuk. Tvärtom finns många inom omsorgs- och vårdyrket som med engagemang och glädje hjälper våra behövande äldre. De kan ha lätta första symtom på att coronaviruset tagit sitt grepp om dem. Nu är också allergitider med konsekvenser som lätt skulle kunna förknippas med en tidig covid-19-smitta.
Det är april nu, varför har inte hemtjänstpersonalen munskydd? Hur många kontakter per dygn med andra människor har en hemtjänstanställd i genomsnitt? Hur många inom hemtjänsten har barn i skolan? På med munskydd tills den stora faran är över.