Översvämningarna i Tämnarån – det här gör länsstyrelsen

I en UNT-insändare om Tämnarens vattennivåer 31 maj påstås länsstyrelsen vara arrogant och göra för lite. Nu svarar Michael Persson, chef på landsbygdsavdelningen på Länsstyrelsen.

Från UNT den 31 maj.

Från UNT den 31 maj.

Foto: Upsala Nya Tidning

Insändare2024-06-07 09:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Insändarskribenten reagerar bland annat på ingressen i UNT:s artikel den 15 maj. Länsstyrelsen vill vara tydlig med att det som står i ingressen är UNT:s ordval och inte något som länsstyrelsen har uttryckt. 

Viktigt att poängtera är vilken roll som länsstyrelsen har i det här. Vi utövar tillsyn när det gäller vattendomar, vi informerar om och handlägger jordbrukarstöd och vi har samverkan med andra aktörer som har olika ansvarsområden. Tyvärr drabbas enskilda jordbrukare hårt när översvämningar sker. Vi hjälper till så mycket vi kan, utifrån vår roll och det regelverk som finns.

Det som står på länsstyrelsens webb som UNT-reportern refererar till i artikeln är vad länsstyrelsen har sagt om regleringsdammen vid Ubblixbo: ”Tämnarens regleringsdamm vid Ubblixbo har varit helt öppen sedan i augusti 2023. Mer kan därmed inte göras med den.” Dammen i Ullfors ligger betydligt längre bort, cirka 15 km från Tämnaren, och är delvis öppen. Länsstyrelsens bedömning är att en ytterligare öppning inte skulle ge önskad effekt för vattennivån närmare sjön. Det är helt enkelt inte en åtgärd som går att motivera eller kräva med stöd av lagen.

Problemet med de återkommande översvämningarna är mer komplext än man kan önska. Det finns naturliga begränsningar i Tämnarån, som är ett litet utlopp från en stor sjö där tillrinningen periodvis är mycket stor, samt höjdskillnader mellan Tämnarens utlopp och dammarna i Ubblixbo och Ullfors som är av betydelse. 

Länsstyrelsen har både fotograferat med drönare och genomfört tillsyn vid bland annat dammen i Ullfors flera gånger under våren. Om brister upptäcks vid tillsynen har länsstyrelsen i första hand en dialog med den ansvariga dammägaren, vilket har skett i detta fall. Dammägaren har därefter genomfört olika åtgärder i syfte att åtgärda de brister som upptäckts, bland annat genom att rensa luckor från skräp (grenar, träd, vass med mera). Det har haft effekt på vattennivåerna närmast dammen. 

Länsstyrelsen samverkar med aktörer som LRF, Heby kommun, Tierps kommun, Uppsala Vatten, Trafikverket och SMHI för att hitta vägar framåt. Markägare runt Tämnarån kan hjälpa till att påskynda avrinningen genom att rensa undan nedfallna träd och skräp, vilket har påtalats både av länsstyrelsen och andra. 

Vattnet har sedan en tid börjat sjunka undan. Men det tar tid innan det är på normal nivå efter den nederbörd och de extremt höga vattennivåerna som varit.