Oro för sämre tillgång på läkare i Uppsala

Ingen kan vara överallt dygnet runt, menar Uppsalaläkarna som skriver att det är ohållbart att de förväntas jobba nattjour i Tierp och Östhammar.

Läkare på vårdcentralen i Svartbäcken uttrycker oro för hur de ska kunna räcka till.

Läkare på vårdcentralen i Svartbäcken uttrycker oro för hur de ska kunna räcka till.

Foto: Samuel Steén/TT

Insändare2024-11-26 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Få Uppsalabor tycker att det är lätt att få en tid till sin läkare på vårdcentralen. Svårare kommer det att bli när läkare på Uppsalas vårdcentraler tvingas bemanna helg- och nattöppna jourmottagningar i Tierp och Östhammar. Det är oroväckande att läsa hälso- och sjukvårdsdirektör Mikael Köhlers resonemang på intranätet: ”…om man tar emot patienter även kväll och natt bidrar det till att färre behöver söka vård dagtid.”. Eller som en av läkarna som bemannar jourmottagningen uttrycker det: "Får man inte tid på sin vårdcentral på dagtid kommer patienten på natten istället."

Det gagnar ingen att sjukvård som kan skötas dagtid bedrivs på nätterna. Det är tufft för vårdcentralerna att räcka till för sina listade patienter, både i stan och på landsbygden.

Nyligen kunde vi i UNT den 21/11 läsa att en satsning på 15 miljoner ska göras på landsbygdens vårdcentraler och att ersättningen för besök hos läkare på landsbygdsvårdcentraler ska ökas. Det är sannolikt välbehövliga och kloka satsningar, men att ta läkare från Uppsalas vårdcentraler för att bemanna landsbygdens jourmottagningar nattetid är kontraproduktivt. Detta dessutom i en tid när kontinuitet premieras av den politiska styrningen. Att åka till Tierp och Östhammar och ta hand om onda öron nattetid samtidigt som vi tvingas hänvisa våra egna patienter till annan vårdgivare kan inte vara en bra lösning.

”Vi finns för dig, oavsett” är Nära vård och hälsas nya paroll, men gör vi verkligen det när vi samtidigt ska gå jourer i Tierp och Östhammar?