Under ett års tid har vi nu levt med corona och en pandemi. Detta har gjort att vi fått ändra våra levnadsvanor. Det är svårare att ha en struktur i tillvaron och mycket är inställt. Nästan alla studiecirklar och friskvård är inställda. Den psykiska hälsan är grunden för vårt välbefinnande, vår hälsa och vår funktionsförmåga.
Att leva med psykisk ohälsa kan se väldigt olika ut. Men gemensamt bär vi på ångest och oro. Att leva med ovisshet är tufft. Dagsformen är avgörande för om man skall kunna ta sig upp ur sängen och klä sig. Dessa sjukdomar finns inget vaccin mot.
Oavsett om du lever med en psykossjukdom, depression, neuropsykiatrisk funktionsnedsättning eller paniksyndrom behöver du veta vart du skall vända dig när det krisar. När allting rasar. Då behövs specialkompetens. Vård på lika villkor. Psykiskt sjuka är ofta en tyst grupp, det kräver krafter att våga ringa någon, det kan bli aktuellt ofta först väldigt sent. Som ett sista hopp.
Det är livsavgörande likt en som är drabbad av cancer eller annan fysisk sjukdom. De som är svårast drabbade är de som bor på något boende, är beroende av boendestöd, träffpunkter och liknande som finns inom socialpsykiatrin. Dessa insatser är inte självklara.
Många får avslag när de ansöker om boendestöd idag. Det är tufft. Neddragningar sker på alla håll och kanter.
“Hälso- och sjukvårdslagen 5 kap. Verksamheten Allmänt
3. bygga på respekt för patientens självbestämmande och integritet, 4. främja goda kontakter mellan patienten och hälso- och sjukvårdspersonalen, och 5. vara lätt tillgänglig. “
Läkartidningen 2021-02-03: “Högre dödlighet i covid bland allvarligt psykiskt sjuka En ny studie vid Umeå universitet och Karolinska institutet pekar på att personer med allvarlig psykisk sjukdom löper betydligt större risk att dö i covid-19. Det gäller i synnerhet bland äldre.”
Satsa på Peer-supporter (personlig egen erfarenhets resurs) inom både Region Uppsala och socialpsykiatri. Mer aktuellt än någonsin. OCH öppna upp för telefonsamtal till psykiatriakuten snarast. Det handlar om människors liv. Ge mer resurser till detta.
Öppna för telefonsamtal till psykakuten
Pandemin slår hårt mot personer med psykisk ohälsa, skriver Yvonne Kallträsk och Carita Sirén.
Personer med psykisk ohälsa behöver mer stöd under pandemin, skriver Yvonne Kallträsk och Carita Sirén.
Foto: Rolf Hamilton
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.