Spridningen av covid-19 och omikron sker i ett rasande tempo i landet. När detta skrivs har Folkhälsomyndigheten FHM registrerat 42 725 nya fall under ett enda dygn. Den högsta dygnssiffran sedan pandemins start. Antalet avlidna med bekräftad covid-19 uppgår till 15 625. På grund av den utbredda samhälsspridningen ökar också antalet smittade inom äldreboenden och äldreomsorgen (TT/UNT). Trots FHM:s strategi att äldre och multisjuka skall skyddas särskilt. Kurvan när det gäller smittspridningen i Uppsala län slår i taket.
Andelen positiva covid-test i Östhammars kommun har under en senaste 7-dagarsperiod ökat till drygt 30 procent. Med vetskap om detta har den politiska ledningen i Östhammar ändå tagit beslut om att inte omplacera ovaccinerad personal inom äldrevården (UNT 16/1). Beslutet innebär att man avstår från möjligheten att bryta smittkedjor och därmed ökar smittrisken för de äldsta och mest sköra. Kommunen hävdar att man saknar lagstöd. Detta är i grunden fel säger arbetsrättsexperten Tommy Iseskog. Det är ren okunskap. Självklart kan man omplacera ovaccinerad personal som jobbar med äldre. Lagen är tydlig. Dessutom riskerar arbetsgivare som tar in ovaccinerad personal att straffas hävdar Iseskog. Iseskog menar att vaccinering i nuvarande situation med samhällsfarlig smitta skall ses som ett kompetenskrav och är den anställde inte covidvaccinerad saknar den anställde också tillräckliga kvalifikationer för patientnära vårdarbete.
Sveriges Kommuner och Regioner SKR skriver på hemsidan att om kravet på att personalen skall vara vaccinerad anses som befogad kan arbetsgivaren besluta om tillfällig eller stadigvarande omplacering av personal som inte är vaccinerad. En pågående accelererande smittspridning som klassas som samhällsfarlig uppfyller kraven. Enlig SKR har arbetsgivaren även full rätt att fråga den anställde om denne är vaccinerad.
Ansvaret vilar på politiken att i nuvarande situation klara av att tillämpa befintlig lagstiftning på ett sätt som stärker skyddet av de äldre och mest sköra. Klarar man inte av att tillgodose dessa primära behov bör man konsultera om hjälp.
Otillräcklig kunskap inom Östhammars kommun har resulterat i beslut som utsätter kommunens äldre och multisjuka vårdtagare för betydande risker. Vilket aldrig kan vara lagstiftarens avsikt. Gör om och följ Uppsalas exempel.
Väljarna har möjlighet att vid höstens val omplacera kommunens ansvariga till andra och mindre krävande uppdrag.