Ökat medborgarinflytande håller demokratin levande

Det går att påverka politikerna om skälen och argumenten är goda och starka, vilket är glädjande ur demokratisynpunkt, skriver Matts Ytterström.

Planerna på utbyggnaden i Bergsbrunna är en av flera frågor som engagerat invånarna.

Planerna på utbyggnaden i Bergsbrunna är en av flera frågor som engagerat invånarna.

Foto: UNT Arkiv

Insändare2023-02-12 07:01
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Under flera år har byggnationen i Uppsala varit föremål för överklaganden och kritik från medborgarna. Frustrationen har tagit sig uttryck i att många lokala ”protestgrupper” bildats och fler är på gång. Genom åren har stadens politiker slagit dövörat till och i stort sett nonchalerat de invändningar om allt ifrån det röriga intrycket i Östra Salabacke till den planerade nya förorten av Sundsvalls storlek i de södra stadsdelarna. 

Den 2 februari hölls ett välbesökt möte arrangerat av föreningen Vårda Uppsala. Temat var medborgarperspektivet i planeringen av byggnationen i vår stad. Flera av ”protestgrupperna” var närvarande. Frågorna från mötesledarna var förtjänstfullt formulerade vilket tvingade de närvarande politikerna att svara med ett minimum av partipropaganda. Sammanfattningsvis kan man säga att politikerna medgav att förklaringen till det utbredda missnöjet är att medborgarna inte deltagit i planeringsprocessen från start utan bjudits in i slutet av den.

Enligt Erik Pelling har ett politisk beslut nyligen tagits som innebär att medborgarna fortsättningsvis (automatiskt?) kommer att vara med mycket tidigare i beslutsprocessen. Hur detta inflytande skall organiseras är oklart. Utan engagemanget från pådrivande, konstruktiva och framsynta personer hade beslutet knappast kommit till stånd. Det visar att det går att påverka politikerna om skälen och argumenten är goda och starka, vilket är glädjande ur demokratisynpunkt. Det kanske också kan inspirera boende i de prioriterade tätorterna (Storvreta, Gunsta med flera) att bilda påverkansgrupper. Det håller demokratin levande!