Kommentar till insändare av Roger Björklöf 21/12
Att Uppsala är byggherrestyrt var ett ord i rättan tid i insändaren om “Ekebymuren” i UNT 21 december. Nu måste medborgarinflytandet återupprättas. Nu får det vara slut på nonchalans och respektlöshet. Nu måste beslutade policies följas. För de boende i murens skugga är det nu för sent. Det är beklagligt att protesterna inte fick effekt. Det är sorgligt för demokratin och dåligt för hälsan. Inte minst den nonchalanta och cyniska attityden rubbar människors grundläggande trygghet och är negativt för både psykisk och fysisk hälsa såsom insändarskribenten hävdar.
På många ställen i Uppsala sker nu byggande utan hänsyn till människa, natur och miljö. Byggbolagen vill bygga i centrumnära så kallade A-lägen – dyra bostäder som kan säljas till kapitalstarka kunder. Att det sker på bekostnad av de närboendes luft, ljus och grönska nonchaleras. När grönområden, träd, skogspartier och jordbruksmark skövlas blundar våra politiker och klimatstaden Uppsala ligger nu i de svenska städernas bottenliga över grönska per invånare (SCB nov 2019).
Ohållbart byggande poppar upp överallt - Seminarieparken, Salabacke, Gottsunda, Ulleråker, Ekeby. Hela stadsdelen Eriksberg står inför en unikt brutal förtätning med skövling av integrerade skogsområden och den gröna infrastrukturen. Husen kommer stå så tätt att det blir trångbott utomhus. Skugga, trängsel, konflikter och ohälsa uppstår. Uppsala ligger därtill nu i topp inom byggande på tätortsnära jordbruksmark. När man tar mark som SLU behöver i forskning och undervisning har förtätningen uppenbart nått en gräns.
De folkvalda har abdikerat från rollen som företrädare för människor och miljö. Med skruvade och osakliga argument släpper de fram byggbolagens vilja utan hänsyn till kommunens policies eller till miljöbalkens bestämmelser. Analyser av ekosystemtjänster och miljökonsekvenser görs inte.
I ett byggbolagsstyrt Uppsala kommer bostadsojämlikheten att bestå. Endast kapitalstarka kan här få nya tak över huvudet på bekostnad av nuvarande invånares gröna boendemiljöer och med förlust av Uppsalas kulturarv som följd. Bostadskön består trots dessa exploateringar. Samhällskostnaderna skenar och folkhälsan försämras medan missnöjespartier mår bra när demokratin dör.
Men det finns hopp. Protesterna ökar. Boendegrupper, lokala nätverk och föreningar går nu samman. I oktober 2019 samlades de på Celsiustorget och bildade ett övergripande nätverk under devisen Hållbart och Levande Uppsala. Fler manifestationer är att vänta.