Ogrundat argument från kommunalrådet

Skyddad hamn. Illustrationen är en ungefärlig skiss av hur hamngruppen vill se den förlängda Hasselbackspiren i Öregrund.

Skyddad hamn. Illustrationen är en ungefärlig skiss av hur hamngruppen vill se den förlängda Hasselbackspiren i Öregrund.

Foto: Hans Lindström

Insändare2017-08-28 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Förslaget till detaljplan avseende Öregrunds hamn, initierades 2012. Då var förlängningen av vågbrytaren det enskilt viktigaste skälet till att göra om detalj­planen. Men i sista stund beordrades kommunens planarkitekter att krympa det område som detalj­planen skulle avse, så att vågbrytaren inte omfattades.

Detta har väckt förvåning och besvikelse hos alla dem, som tycker att det är viktigt att Öregrunds hamn är säker i alla väder. Förklaringen från kommunen har varit, att en inritad vågbrytare i detaljplanen skulle kunna leda till krav på att vågbrytaren byggs av kommunen. Det är sorgligt att kommunen har så låga tankar om befolkningen i Öregrund. Detaljplanen innebär endast en möjlighet till framtida utbyggnad, vilket alla 827 namnunderskrifter varav 91 företag i namnlistorna förklarat sig vara införstådda med. Det har framförts till kommunen vid flera tillfällen, senast vid samrådsmötet den 12 juli.

Därför är det så sorgligt att nu behöva läsa kommunalrådet Jacob Spangenbergs kommentar, där han hävdar att kommunen har fått ett ”tydligt råd” från sakkunniga att inte ta med våg­brytaren, eftersom detta skulle kunna leda till krav på att kommunen bygger den. Det är beklämmande att kommunalrådet upprepar ett argument, som vi uppfattar, är helt ogrundat. Och det är bekymmersamt om kommunen med skatte­pengar avlönar ”sakkunniga” som ger så helt fel­aktiga råd.

Kommunens bygg- och miljöchef Charlotte Köhler ställer sig tveksam till att ta med pirförlängningen som ”vattenområde” (vilket då innebär att kommunen inte är skyldig att finansiera kostnaden) är ett märkligt ställningstagande.

I stort sett allt arbete och byggande i vatten är ”vatten­verksamhet”. Bestämmelser om vattenverksamhet finns i 11 kapitlet miljöbalken. Konkreta exempel på detta är bland annat anläggning av bryggor och pirar, vilket också Länsstyrelen Stockholm deklarerat.

Att ta fram ytterligare en ny detaljplan, enkom för vågbrytaren, ”den dag då det finns finansiering”, skulle innebära ett upp­skjutande i all oändlighet av lösningen på de besvärliga problemen i Öregrunds hamn.

Öregrund har en stor potential inom besöksnäringen. En förlängning av vågbrytaren skulle leda till att hamnen blir säker i alla väder. Detta skulle i sin tur med­föra ytterligare båtplatser och därigenom fler besökare och bättre förutsättningar för ett växande näringsliv.

Vi uppskattar att antalet röstberättigade invånare i Öregrund och Gräsö uppgår till cirka 1 500 personer. Det är alltså en majoritet som anser att vågbrytaren bör förlängas enligt vårt förslag. Finansieringen av projektet kan lösas på flera sätt, med offentliga och privata medel, såsom Gunnar Hoffman pekat på i artikeln.

Läs mer om