Ödesdiger senfärdighet av Folkhälsomyndigheten

Folkhälsomyndigheten borde ha rekommenderat munskydd tidigare och för fler, skriver Thomas Jaenson.

Det är obegripligt varför Folkhälsomyndigheten vägrar rekommmendera munskydd till alla som har täta kontakter med andra människor på folktäta platser, skriver Thomas Jaenson

Det är obegripligt varför Folkhälsomyndigheten vägrar rekommmendera munskydd till alla som har täta kontakter med andra människor på folktäta platser, skriver Thomas Jaenson

Foto: Claudio Bresciani/TT

Insändare2020-07-05 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Häromdagen meddelade statsepidemiologen Anders Tegnell att Folkhälsomyndigheten, FHM, nu rekommenderar munskydd och visir som skydd mot sars-cov-2. Men rekommendationen gäller bara personer inom vård och omsorg vilka sköter personer som misstänks vara coronavirussmittade.

 Spridningen av det nya coronaviruset har nu pågått i Europa i åtminstone ett halvår och har dödat många människor, speciellt äldre personer. Trots att det redan i februari var allmänt känt att detta virus är mycket smittsamt och att personer utan tydliga symtom kan vara smittosamma, så negligerades dessa fakta länge av FHM. 

Tidigt visste vi att personer på äldreboenden riskerade att dö av smittan. Och att även buss- och spårvagnsförare och andra personer som i sina arbeten möter många människor på nära håll är speciellt utsatta för smittan. Det är därför obegripligt varför FHM så envetet vägrar att rekommendera alla personer som har täta kontakter med andra människor, på bussar, i tåg, i spårvagnar, i köpcentra och på liknande folktäta platser, att skydda sig mot virussmittan med munskydd/ansiktsmasker. 

FHM skyller på att sådan användning kan leda till ökad smittspridning. Men det påståendet är osannolikt. Varför kräver i så fall så många inom till exempel sjukvården att få använda munskydd? Min uppfattning är att många som bott på äldreboenden i Sverige har avlidit, helt i onödan, i förtid av covid-19, på grund av denna bristande vilja att rekommendera en frekvent användning av munskydd/ansiktsmasker och visir.

Den välrenommerade medicintidskriften Lancet publicerade nyligen en översiktsartikel som granskade resultaten av drygt 170 studier om den tänkbara anti-viruseffekten hos olika andningsskydd, visir och fysisk distansering. Författarna visade att alla ger betydande skyddseffekter mot coronavirus. I många europeiska länder är det ett krav att använda ansiktsmasker/munskydd i offentliga miljöer.  USA:s smittskyddsmyndighet, CDC, och alltsedan början av juni även WHO rekommenderar alla att använda munskydd/ansiktsmasker i folktäta miljöer. Men inte FHM.

Självklart är ansiktsmasker/munskydd endast ett komplement till andra effektiva skyddsbeteenden. Munskydd ger ett bra skydd mot coronavirusinfektioner men är inte hundraprocentigt skyddande och skall absolut inte användas som ett alternativ till att stanna hemma om man känner sig sjuk.