UNT publicerar ofta ambitiösa flerfärgade kartor och diagram över olika företeelser. De ska förstås underlätta förståelsen av komplicerade fakta. För många fungerar det inte så. Ungefär 8 procent män och 1 procent kvinnor är färgblinda. Jag tillhör en av alla dessa som inte kan tyda och få hjälp av färgillustrationer. På sidan A18 (UNT den 12 feb) fanns en artikel om flykten från Idlib med två kartor över Syrien. Jag såg inte någon skillnad alls mellan de olika områdena! Obegripligt blev det.
På sidan A6 i samma nummer fanns en artikel med kartor över Bergsbrunnas utbyggnad. Klokare av kartan blev jag absolut inte. Innan färgtryck fanns i våra dagstidningar användes gråskalor samt streck och prickar. Detta fungerade för oss med defekt färgseende.
Jag menar inte att tidningen ska avstå från färg för vår skull. Men jag har ett förslag. Välj andra färgkombinationer än grönt och rött eller grönt och brunt i olika nyanser. Vi som är färgblinda har olika sorts defekter, men det finns färgkombinationer som många fler av oss kan urskilja.
Jag vet att färgblindhet inte är ett allvarligt handikapp och att tidningsläsningen inte utgör det allra mest besvärliga – det är kanske att plocka blommor och handla kläder. Men för tidningen vore det ganska lätt att ändra sin färgskala och därmed hjälpa oss att tyda och förstå kartor, diagram och andra illustrationer.
Anlita en expert – en som är färgblind – som kan ge råd om vilka färger som fungerar för de allra flesta av oss och dessutom för alla andra. Behöver ni hjälp, hör gärna av er!
Marianne Carlbom
SVAR: Grafiken görs utifrån en standard
Merparten av den grafik och de kartor vi publicerar kommer från externa leverantörer. De gör grafik utifrån en standard som gäller för de flesta svenska tidningar.
Vanligt är också att vi publicerar kartor eller skisser som kommer från exempelvis en kommuns arbetsmaterial.
Vi kan dock förbättra oss när det gäller vår egen kartproduktion och vidarebefordrar också synpunkten till våra leverantörer.
Roger Berglund, redaktionschef