Nytänkande inom vården behövs

Ett nytänkande behövs bland de styrande inom vården – doktor Tomas Ekström är något på spåret.

Ett nytänkande behövs bland de styrande inom vården, anser Kerstin Haglund.

Ett nytänkande behövs bland de styrande inom vården, anser Kerstin Haglund.

Foto: Ellen Nielsen Kindstrand/UNT arkiv

Insändare2021-01-11 06:26
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I en artikel i UNT 2 januari pekar doktor Tomas Ekström på en rad hinder för att vården ska fungera optimalt. Han beskriver en del problem, som skulle kunna elimineras. Sådana åtgärder skulle kunna förbättra både ekonomin och standarden.  Här följer några slående tankar från artikeln: Jämförelsen av vården med en offentlig och privat bilverkstad är övertygande. Vem tror inte att konkurrens stimulerar till nya idéer? I andra länder har vårdpersonal krav på fortbildning efter ett antal år. Det är inte fallet i Sverige. Ofta sker vidareutbildning genom lansering av nya kommersiella produkter som till exempel läkemedel. Varför?

"Ett högaktuellt exempel är upptäckten 1984 av så kallad neurogen inflammation genom nervers produktion av proinflammatoriska neuropeptider. Kunskapen om den viktiga neuropeptiden CGRP, som styr och reglerar immunsystemet, kom inte till Sverige förrän 2019, när de första CGRP-blockerande läkemedlen började lanseras." Man undrar varför.

Flera belysande exempel finns i artikeln. De väcker undran. Är det Socialstyrelsen eller Regionerna, som behöver nya rutiner? De gamla har förmodligen blivit cementerade. Med önskan om att behöriga i myndigheter höjer blicken och tänker i nya banor.