Nystart Enköping ser stora möjligheter för kommunens utveckling när framtiden för vårt dotterbolag Ena Energi nu diskuteras.
Hanterar vi frågan rätt kan stora ytor vid Enköpings hamnområde frigöras för stadens utveckling mot Mälaren. Samtidigt kan kommunkassan stärkas med flera hundratals miljoner kronor.
Det har länge varit känt att kommunens kraftvärmeverk står inför stora investeringar, bland annat i en ny värmepanna för upp emot en halv miljard kronor. Dessvärre har bolaget historiskt inte ålagts något vinstkrav för att klara sådana investeringar. Pengarna finns inte.
Vi gläds nu åt att den nuvarande ledningen börjar få upp vinsten. Tillsammans med en extern utredare tror de på möjligheten att bygga en ny panna på nuvarande plats inom 10-15 år. Det kräver dock vinstnivåer under hela perioden som man tidigare inte varit i närheten av. Att få råd med en flytt bedöms som osannolikt.
När vi nu grundligt låtit undersöka alternativen visar det sig att det finns kapitalstarka, seriösa aktörer som med stordriftsfördelar vill satsa på Enköpings värmeverk. Och inte minst, de är beredda att flytta verket från hamnområdet.
Enköping har därmed möjligheten att sälja ett bolag med stort investeringsbehov, få loss ett antal hundra miljoner kronor till mer angelägna kommunala satsningar – och få tillgång till marken.
Flyttar verket frigörs på 10–15 års sikt inte bara Ena Energis område vid hamnen, utan hela den stora riskzonen runt verket. De kommunägda cirka 300.000 kvadratmetrarna får då ett värde på ytterligare flera hundra miljoner kronor. Det är särskilt intressant då även hela reningsverket är på väg därifrån, enligt planerna år 2023.
I skenet av Enköpings övriga stora investeringsbehov ser Nystart det här som ett utmärkt tillfälle att stärka kommunkassan för att minska risken för ett ökat skattetryck.
Kan vi skaffa oss bättre ekonomiska förutsättningar, och samtidigt ge nästa generation Enköpingsbor chansen att utveckla staden mot Mälaren, anser vi att en försäljning är intressant. Särskilt som varken fristående experter eller Enas ledning tror att det påverkar fjärrvärmepriset.
Nystart förordar därför att fullmäktige ber den konsultfirma som utrett försäljningsfrågan att återkomma med ett slutbud från en seriös och långsiktig köpare. Vi kan sedan ta slutlig ställning till Ena Energis framtid.