Nya förslaget kan bryta dödläget kring museet

Mats B Anderssons förslag kan ge chansen att återsamlas kring konstmuseiprojektet, skriver Tomas Klang.

Kommunen bör ta ställning till det nya förslaget om konstmuseet, skriver Tomas Klang. (Bilder är tagen på Skagens museum).

Kommunen bör ta ställning till det nya förslaget om konstmuseet, skriver Tomas Klang. (Bilder är tagen på Skagens museum).

Foto: Janerik Henriksson/TT

Insändare2021-04-30 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kan Mats B Anderssons insändare i UNT 26/4 få upp frågan om konstmuseet på banan igen? Sedan de olika förespråkarna för antingen Slottet eller Kaniken tycks ha försatt frågan i ett politiskt dödläge genom att blockera varandra så kan Anderssons friska inspel vara precis den impuls som behövs för att lösa upp alla knutar och få igång diskussionen igen. 

De förlösande orden i Anderssons insändare är att han framhåller att det inte alls behöver bli dyrare att bygga nytt jämfört med att bygga om, något som vi i föreningen Konstens Hus Nu hävdat hela tiden.

Mats B Andersson inte bara föreslår bygget av ett nytt konstmuseum, eller ett konstens hus som han också kallar det, han erbjuder sig dessutom att ta hand om saken själv och detta till en hyreskostnad som bara kan betecknas som klart attraktiv i sammanhanget. Förutsatt att Anderssons erbjudande håller vad det lovar så är detta ett förslag som absolut förtjänar ett närmare studium.

Andersson ger såväl politiker som konstvänner en andra chans att återsamlas kring ett projekt som har fått vänta alldeles för länge på en godtagbar lösning. Men glöm Gottsunda! Konstmuseet ska naturligtvis ligga centralt, dvs inom rimligt gångavstånd från Stora Torget. Det finns fortfarande attraktiva tomter kvar att bygga på, inte minst i nedre Kungsängen där exempelvis Hamnplan aldrig har fått den politiska uppmärksamhet som den förtjänar. Järnvägsparken vid sidan om det nya stadshuset är en annan möjlighet.

Med ett nybyggt konstmuseum skulle Uppsalas möjligheter att få bli europeisk kulturhuvudstad 2029 förbättras avsevärt. Men vi vill gärna ha en arkitekttävling innan vi bestämmer oss! Det här är en investering som vi har väntat alldeles för länge på och den bör behandlas med all den omsorg och dignitet som den förtjänar.

För styrelsen i Konstens Hus Nu