Enligt beslut 2020-04-15 föreslår kommunstyrelsen att kommunfullmäktige ska besluta om fastställande av en ny stadsdelsindelning i Uppsala. Man framhåller att det nya förslaget utgår från ett behov av ökad tydlighet vid utbyte av information inom kommunen, hos allmänhet, mäklare, byggherrar och media. Därtill vill man synkronisera gränserna med de statistikområden som ligger till grund för kommunens rapportering till Statistiska centralbyrån och som inte överensstämmer med de hittillsvarande stadsdelarna.
Anpassning till statistiska rapportområden är en icke relevant utgångspunkt för hur Uppsalas stadsdelar ska avgränsas och benämnas. Staden har förändrats genom tiderna liksom också uppfattningen om stadsdelarnas gränser. Det är dock självklart att en indelning i stadsdelar bör återspegla en verklighet som invånarna kan känna igen, inte en konstruerad statistisk verklighet. Därför borde kommunens invånare ha fått yttra sig över förslaget, vilket de inte har givits tillfälle till. Namnarkivet i Uppsala vid Institutet för språk och folkminnen, som är remissinstans när det gäller förslag till nya gatunamn i staden, har inte heller hörts i denna viktiga fråga.
Stadsdelsnamnen och deras syftning har lång hävd och är en del av stadens och invånarnas identitet. Kommunen har skyldighet att följa hänsynsparagrafen God ortnamnssed i Kulturmiljölagen, som bl.a. stadgar att hävdvunna ortnamn inte får ändras utan starka skäl och att vedertagna språkriktighetsregler ska iakttas. Förslaget bryter i flera avseenden mot detta. Få Uppsalabor torde anse sig bo i stadsdelen Nåntuna Vilan och inte heller i Främre Luthagen Fjärdingen, som föreslås omfatta den gamla stadsdelen Fjärdingen väster om ån i centrala staden samt Luthagen mellan Skolgatan och Luthagsesplanaden (utom Akademiska sjukhuset, som föreslås bli en egen stadsdel). Dubbelnamn av detta slag är dessutom språkligt otympliga och saknar helt förankring i allmänt språkbruk.
I flera fall bryter också de nya gränserna mot de historiska och hos allmänheten väl förankrade. Den del av Svartbäcken som ligger mellan Skolgatan och Luthagsesplanaden föreslås inte längre höra till stadsdelen, och Rickomberga ska inte längre omfatta området mellan Luthagsesplanaden, Tiundagatan och Klangs gränd. Att den äldsta delen av Kungsängen i centrala staden (fd Kungsängsroten), mellan Bangårdsgatan och Strandbodgatan, förs till Centrum är olyckligt ur historiskt perspektiv. Mycket märkligt är att norra delen av Sävja, med Sävja gård, Linnés Sävja, Sävja kyrka och Uppsävjaskolan, föreslås föras till stadsdelen Bergsbrunna med vilken den helt saknar historisk förankring.
Stadens namn, såväl officiella som inofficiella, är en del av vårt gemensamma immateriella kulturarv. De ger oss identitet och hemkänsla, och de bär vår historiska kontinuitet, vilket är viktigt för att framtida generationer ska kunna ta del av vår gemensamma historia.