När den fördjupade stadsplanen (FÖP) först ritades fanns spårtaxi med i kollektivtrafikutredningen. Den ansågs vara så lätt att den skulle kunna ha bro vid Ultuna och vidare till Nåntuna Gård utan att riskera vårt dricksvatten från åsen. Dess maxkapacitet angavs till 3 600 resenärer i timmen. När jag påpekade att dess kapacitet i kollektivtrafik endast är 720 resenärer i timmen utgick spårtaxi. Därmed var FÖP:en i praktiken underkänd, ty annan trafik är för tung.
Det allvarliga är att de 11 500 bostäderna väster om Fyris inte får inräknas i avtalet med staten om inte kapacitetsstark kollektivtrafik kan ordnas, utan alla 33 000 måste beredas plats i den sydöstra staden. Möjligen kan en breddning av Kungsängsleden med bro ersätta, om en smidig anslutning byggs till vägen väster om järnvägen till viadukten vid Kuggebro och även söderut till Sävja.
Varje sprängarbete på berget i Lunsen riskerar att medföra sprickor i berggrunden så att skogen i norra Lunsen avvattnas och dör. Därför står i FÖP-utredningen att byggnaderna ska vara källarlösa och att garage under husen endast får byggas i naturliga sänkor (Utställningshandling sid 52). Det är sannolikt rätt. CERN flyttades till Geneve för att provsprängningar i Lunsen visade att berget inte var stabilt utan gav sprickor (sprickorna fick dock enligt CERN inte ens vara en bråkdel av en millimeter). Det betyder att varken avloppskulvertar eller skyddsrum kan byggas i norra Lunsen. Naturen hänvisar därför alla byggen till moränområden som Asphagen och Dansike, möjligen till delar efter väg 255.
De 33 000 bostäderna som avtalet föreskriver bör omförhandlas. Mycket måste byggas i Asphagen och Dansike, men betydande delar nära järnvägen i orter norr om Uppsala, senare väster om när Enköpingsbanan är byggd.
Dessa grundskott mot FÖP:en är så allvarliga att ett stort arbete erfordras för att omarbeta och omförhandla med staten. Därför behöver det finnas ett pålitligt majoritetsstyre i Uppsala, inte svaga minoritetsstyren. En stor koalition med Alliansen och S skulle bli en stark part i nya förhandlingar med staten. Samtidigt bör då demokratin kunna stärkas med det medinflytande som hittills satts på undantag.