Under sommaren är det många ungdomar som fått sin första kontakt med arbetslivet. Efterfrågan på jobben är hög vilket har resulterat i att det skapats en marknad av dessa arbetsvilliga ungdomar. En av de organisationer och företag som erbjuder feriejobb är Region Uppsala. Här erbjuds unga mellan 16 och 20 år arbete på olika regionala instanser, så som Akademiska Sjukhuset och Folktandvården. Man kan få arbeta med allt från kontorsjobb och fastighetsskötsel till transport och sjukvård. Här ska feriearbetarna samla på sig erfarenheter som de sedan ska kunna nyttja senare i arbetslivet.
Även om detta låter bra så är vi många nuvarande och tidigare sommarjobbare som kan vittna om missförhållanden inom Regionen. Orimlig arbetsbelastning, dåliga instruktioner och ett i vissa fall otrevligt socialt klimat är bara några av problem som uppdagats. Handledarens nonchalans och frånvaro i ungdomarnas arbete leder ofta till destruktiva hierarkiska strukturer där både mobbning och kränkande behandling kan förekomma.
Utöver detta finns den stående åsikten att man ska arbeta in "förlorad arbetstid", oberoende på frånvarons anledning och trots att ungdomarna är timanställda. Detta dåliga arbetsklimat leder till både fysiska och psykiska men. Sömnbrist, bristande koncentrationsförmåga och stress är de vanligaste problemen som uppstår och kan i de flesta fallen hanteras av ungdomen själv. Men många drabbas även av sjukdom, nedstämdhet, utbrändhet, stark ångest och utmattning. Allt detta sker utan hjälp eller stöd från arbetsgivaren.
Det är helt oacceptabelt att en aktör som säger sig vara seriös behandlar sina anställda på det här viset. Att ungdomars första kontakt med arbetslivet resulterar i dåliga erfarenheter och en försämrad hälsa borde inte få hända. Region Uppsala måste ta sitt ansvar och hantera detta.
Sommarjobbare i Region Uppsala
SVAR FRÅN REGION UPPSALA:
Välkommen att höra av dig
Region Uppsala erbjuder årligen sommarjobb till gymnasieelever i åldern 16 till 18 år. Sommaren 2023 ansökte 1 267 personer om sommarjobb, och Region Uppsala kunde erbjuda arbete till 95 personer. Sommarjobben inleddes med en gemensam introduktionsdag och därefter tog handledarna emot ungdomarna på arbetsplatserna.
När sommarjobben avslutades fick ungdomarna svara på en enkätundersökning om deras upplevelse. Enkäten visade att majoriteten av ungdomarna hade blivit väl omhändertagna på arbetsplatserna och flera personer svarade att de kunde tänka sig att arbeta inom Region Uppsala i framtiden.
Vi beklagar givetvis om insändarskribenten haft en negativ upplevelse, men det är svårt att agera på svepande och anonyma uppgifter. Om skribenten vill dela med sig av var och när hen har sommarjobbat, och vad som då konkret var felaktigt, så har vi möjlighet att se om något kan göras bättre till nästa sommar.
Sofia Birk, HR-direktör Region Uppsala