Minskad tillgänglighet till Boulebanor i kommunen

Vi i PRO Vaksala-Danmark kan se att det blir allt svårare att kunna ta sig till boulebanorna runtom i Uppsala. Det skriver Ulf Jansson, Bouleansvarig PRO Vaksala-Danmark.

Att spela boule är den aktivitet som håller igång flest medlemmar i pensionärsföreningar i Uppsala kommun enligt skribenten. Arkivbild.

Att spela boule är den aktivitet som håller igång flest medlemmar i pensionärsföreningar i Uppsala kommun enligt skribenten. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2023-09-01 07:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att spela boule är den aktivitet som håller igång flest medlemmar i pensionärsföreningar i Uppsala kommun och i övriga landet. Utöver tävlingsinslagen så får man också många sociala kontakter och man kan delta även om man har krycka eller rollator - men kanske gäller det inte längre?

Vi i PRO Vaksala-Danmark kan se att det blir allt svårare att kunna ta sig till boulebanorna runtom i Uppsala. För vår egen del spelar/tränar vi på boulebanor vid Sävja IP. Vid idrottsplatsen finns en parkering med cirka 40 platser, men sedan 2017 så har skolan lagt beslag på de flesta parkeringsplatserna. Vid fullbelagt så har vi boulespelare tidigare parkerat på vad kommunen rubricerar som parkmark. Nu i vår har skyltar kommit upp om förbjuden parkering så den möjligheten är borta. P-böter den 9 maj.

 Vi har närmare 50 aktiva boulespelare i åldern 65-96 år och som bor runt om i kommunen. Många av dem är beroende av bilen för att kunna ta sig till Sävja IP. Vi kan redan nu se att närvaron vid spel/träning har minskat efter 9 maj till följd av brist på P-platser och risk för P-böter.

Vi arrangerar varje år en mycket uppskattad bouletävling, Panterboule, med cirka 70 tremannalag från hela Uppland uppdelad på åtta grupper. Grupperna tävlar på banor hos deltagande föreningar och vi kan konstatera att det har blir allt svårare att genomföra tävlingen eftersom det saknas P-platser och nu också vid boulebanan i Sävja. Sedan tidigare saknas P-platser vid bland annat Kastellparken. Det krävs ungefär tio p-platser vid en tävling. 

Vi fick under våren akut flytta tävlingar till Knivsta som har många boulebanor och P-platser. Vid Sävja IP råder max tid 4 timmars parkering, men kontrolleras sällan av kommunen. Om P-tiden efterlevdes så skulle omsättningen bli större och P-platser sannolikt finnas. Vi har föreslagit P-skiva, men inget gehör från kommunen för det eller andra alternativ som vi framfört. Vi är oroliga för att bristen på p-platser kommer att medföra minskat deltagande i boulespel och som yttersta konsekvens att Panterboulen måste läggas ner.
I kommunens dokument för en äldrevänlig kommun står det inskrivet 

Öka äldres möjlighet till livslångt idrottande och tillgång till fysisk aktivitet genom utökad möjlighet till egenorganiserad fysisk aktivitet (boule, utegym, elljusspår), samt förbättrad tillgänglighet till kommunala idrottsanläggningar
Dags för Uppsala kommun att gå från ord till handling