Migrationsverket bryter mot svensk lag

Migrationsverkets beslut att utvisa åttaåriga Lisa till Albanien bryter mot både barnkonventionen och svensk lag, skriver Christer Tengvar, tidigare överläkare. Med. Dr.

Migrationsverket. Arkivbild.

Migrationsverket. Arkivbild.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Insändare2023-06-10 07:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Migrationsverket tar sikte på att utvisa ett minderårigt barn till för barnet okända och osäkra förhållanden. Denna gång gäller det Lisa, 8 år, som är född i Sverige och bott hela sitt liv i vårt land, går i skola, sjunger i kör och lever som andra åttaåringar men nu ska skickas till Albanien tillsammans med sin biologiska mor som däremot inte har vårdnaden om barnet enligt beslut i tingsrätten (P4 Skaraborg).

Under snart sex år har Lisa bott med av tingsrätten och sociala myndigheter utsedda vårdnadshavare vilket beror på att tingsrätten anser att Lisas biologiska mor inte klarar vårdnaden av den egna dottern. Lisa bor idag i en väl fungerande familj vilket också har accepterats av Lisas biologiska mamma. Lisa själv vill inget hellre än att bo kvar i nuvarande familj och leva i Sverige. 

Men detta anser Migrationsverket att hon inte skall och går därmed emot domen i tingsrätten. Myndigheten anser nämligen att Lisas mor visst har den förmåga som krävs för att ta hand om en åttaåring. Trots att Lisas biologiska mor själv valt att avsäga sig vårdnaden om den egna dottern till förmån för nuvarande vårdnadshavare. Skola och socialtjänst har samstämmigt vittnat om de stora svårigheter som Lisas mor visat i föräldraskapet.

Migrationsverket menar att åttaåringen har en stark anknytning till den mamma som avsagt sig vårdnaden och till Albanien ett land Lisa inte känner till och vars språk hon inte kan. Detta övertrumfar enligt Migrationsverket den bevittnade starkare anknytningen till Sverige där hon är född och lever och till den familj hon idag är en del av. Och där Lisa enligt vad hon själv säger vill leva och bo.

Migrationsverket har inte ens träffat Lisa personligen för att höra hennes inställning och vad hon vill vilket enligt barnkonventionen är ett lagkrav. Socialchef och skola på hemorten menar att Lisas bästa är att se den starkare anknytning hon har till de av tingsrätten utsedda nuvarande vårdnadshavarna.

Barnkonventionen ratificerades av Sverige 1990 och blev svensk lag 2020. Artikel 3 betonar att barnets bästa alltid skall sättas främst. Artikel 12 är tydlig med att barnet har rätt att få uttrycka sina åsikter och att delta i beslut som rör barnet. Båda dessa grundpelare i barnkonventionen bryter nu Migrationsverket mot och därmed mot svensk lag.

Följ barnkonventionens grundpelare och tingsrättens beslut och låt Lisa leva sitt fortsatta liv i Sverige. Att utvisa detta åttaåriga barn är inget annat än ett rättsvidrigt övergrepp.