Mellanboende kan ge fler alternativ för äldre

Antalet lägenheter som för tillfället finns tillgängliga kan aldrig vara en del i bedömningen för vårdboende, skriver Eva Christiernin och Lenita Granlund.

Vi gör nu stora satsningar inom äldreomsorgen, bland annat på hemtjänsten, skriver Eva Christiernin och Lenita Granlund.

Vi gör nu stora satsningar inom äldreomsorgen, bland annat på hemtjänsten, skriver Eva Christiernin och Lenita Granlund.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2021-09-30 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på insändare av Gudrun Wieslander, Lars O Ericsson och Erda Åkerlund  28/9

Uppsala ska vara en bra kommun att åldras i. Därför genomför vi just nu en kraftsamling för äldreomsorgen och jobbar intensivt för att bli en äldrevänlig kommun. Vi vill här besvara några frågor som lyfts på insändarsidan om platser på vård- och omsorgsboenden. 

För det första: vi förstår att det kan verka konstigt att kommunen avslår ansökningar om plats på vård- och omsorgsboenden när vi har många platser som står tomma. Men varje beslut om vem som ska få en plats behöver ske på ett rättssäkert sätt. Alla beslut föregås därför av en biståndsbedömning. För att säkerställa att biståndsbeslut fattas på likartade bedömningsgrunder har kommunen riktlinjer. Dessa vilar på Socialtjänstlagen och praxis. Riktlinjerna har varit desamma i flera år och fungerar som stöd och vägledning i handläggning och biståndsbedömning av enskilda Uppsalabors individuella behov. Hur många lägenheter som för tillfället finns tillgängliga kan aldrig vara en del i bedömningen, då förlorar vi rättssäkerheten. 

Av de ansökningar om särskilt boende som kom till kommunen 2020 bedömdes 93 procent få rätt till en plats. Det är alltså få ansökningar avslag varje år, men vi förstår att det kan vara tufft för de personer som får avslag.

Flera nationella undersökningar visar på att de allra flesta äldre vill bo kvar i det egna hemmet så länge som det är möjligt. För att det ska gå att göra på ett så tryggt sätt som möjligt är det viktigt med en riktigt bra hemtjänst. Vi gör nu stora satsningar inom äldreomsorgen, bland annat på hemtjänsten. Fler medarbetare anställs och vi inför fast omsorgskontakt i hemtjänsten. Den äldre får tillsammans med hemtjänstpersonalen större möjligheter att påverka hur tiden ska användas. Det pågår också flera kompetenshöjande aktiviteter, bland annat med inriktning att stärka svenska språket hos våra medarbetare. 

Utöver detta pågår just nu en utredning som bland annat ska se över behoven av en mellanboendeform. Många är kanske inte redo för ett vård- och omsorgsboende men har ändå behov av mer gemenskap än man får i sitt vanliga hus eller sin lägenhet. Vi hoppas att detta kan leda till fler alternativ för Uppsalas äldre.