Medveten luftförorening på Kungsgatan

Förtätningar längs Kungsgatan försämrar luftkvaliteten, skriver Inger Sjöberg.

Förtätningar längs Kungsgatan försämrar luftkvaliteten, skriver Inger Sjöberg.

Foto: Madeleine Andersson/Arkiv

Insändare2020-05-26 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I UNT den 19 maj säger Rickard Malmström, kommunalråd MP, att luften på Kungsgatan är en prioriterad fråga. Men det stämmer inte. Det är förtätningen med högre hus som ska ge ”stadsmässighet” som är prioriterad. Det ser vi tydligt bevis på nu när bankhuset i korsningen Kungsgatan- S:t Persgatan byggs på med ett hus som buktar in över gatan och förtränger gaturummet.

I detaljplanen om kvarteret Oden Ygg, 2017 där kontorshuset ska byggas står det att ”den nya byggnaden ska bidra till att stärka stadsbilden och stadslivet”. I planen skrivs att luftföroreningen på Kungsgatan är stor och att halter för partiklar och kvävedioxid överskrider det nationella miljömålet Frisk luft. Ett genomförande av detaljplanen beräknas innebära att halterna för partiklar och kvävedioxid ökar - så står det ordagrant. Ändå vill man bygga huset.

Vi i Uppsala Pensionärsföreningars Samarbetsråd, UPS protesterade mot planen i UNT och i remissvar men fick inget svar från kommunen. De känner väl till hur farligt luftföroreningar är speciellt för barn och äldre. Överdödligheten till följd av luftföroreningar är varje år mycket större än hela coronaeffekten sa Rickard Malmström i UNT den 19/5.  7 600 förtida dödsfall i Sverige.

Och nu samverkar de båda hoten. Varför då fortsätta att förtäta och bygga högt på en av Sveriges mest luftförorenade gator? Hade man läst Svenska Miljöinstitutet utredningar Hållbar stadsutveckling och Luftkvalitet i stadsutvecklingsprocessen så vet man hur mycket trängre gaturum och högre hus minskar luftflödet och därigenom ökar luftföroreningarna i gatunivå, upp till 80 procent. 

Det blir knappast bättre luft i centrum av att man planerat att även omgivande kvarter ska förtätas, till exempel kvarteret Hugin vars rätt låga hus (före detta Länsstyrelsen och Skattehuset) ska rivas och bytas ut mot höga kompakta hus med trånga gator. I kvarteret ska cirka 25 fullvuxna luftrenande träd tas bort. 

Är att ”stärka stadsbilden och stadslivet” viktigare än att stärka Uppsalabor och våra liv? Dags för kommunalråden att fundera på allt vad kommunen måste göra för att förbättra luftkvaliteten man påstår sig prioritera.

Karta: Kungsgatan