Medborgarna måste bli delaktiga i klimatarbetet

Uppsala kommuns klimatmål måste konkretiseras för att en beteendeförändring hos medborgarna ska ske, skriver Ingalill Ek i Klimataktion Uppsala trafikgrupp.

Enligt Uppsala kommuns resvaneundersökning (2015) är bilen fortfarande det dominerande färdsättet för invånarna, skriver Ingalill Ek.

Enligt Uppsala kommuns resvaneundersökning (2015) är bilen fortfarande det dominerande färdsättet för invånarna, skriver Ingalill Ek.

Foto: Helena Landstedt/TT

Insändare2020-04-17 18:08
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik på Rickard Malmströms insändare "Tillsammans kan vi nå lägre utsläpp" 27 mars. 

Tack Rickard Malmström för redogörelsen av kommunens arbete för att nå en fossilfri transportsektor senast 2030, ett mål som omfattar alla fordon i Uppsala. 

Malmström berättar om kommunens strävan efter en fossilfri kommunal transportpark, byggen för cykel, mål för Uppsalas klimatprotokoll och diskussion om kollektivtrafik. Men det räcker inte. 

Enligt Uppsala kommuns resvaneundersökning (2015) är bilen fortfarande det dominerande färdsättet för invånarna. Enligt kommunens miljö- och klimatprogram ska beräkningen av växthusgaser omfatta även Uppsalabornas affärsresor från Arlanda och långväga semesterresande. Det behövs krafttag om Uppsalas kommuns medborgare och aktörer ska ändra resvanor och inte nyttja fossilt transportbränsle inom tio år. 

I kommunens energiprogram 2050 kan man läsa att kommunen ska tillämpa klimatzoner. Vilken plan finns för miljözoner och vilka är de konkreta åtgärderna för att minska privatbilismen? Enligt kommunens översiktsplan för 2016 behövs en större systemförändring och insatser för minskningar av växthusgasutsläpp. Hur har kommunen agerat på den slutsatsen, och vilka systemövergripande insatser finns i plan för privatbilism för att klara klimatmålet fossilfritt 2030? 

Kommunen behöver agera omgående och konkretisera målen för att åstadkomma beteendeförändring hos invånarna. Rickard Malmström skriver ”Tillsammans kan vi nå lägre utsläpp”. Vi i Klimataktions trafikgrupp håller med, men kommunen behöver få medborgare delaktiga i klimatarbetet. 

Alla behöver få utbildning om klimatproblemen och om kommunens klimatmål, baserat på fakta och forskning. Politiska beslut och varje enskild individs bidrag kommer att vara betydelsefulla för att nå fossilfritt 2030.