Medborgardialogen ställer nya krav på transparens

Christian Blomberg, stadsbyggnadsdirektör i Uppsala kommun, svarar på Bo Aronssons insändare från 13 maj, "Uppsala måste bli bättre på medborgardialog".

Uppsala kommuns stadsbyggnadsdirektör Christian Blomberg svarar på  Bo Aronssons insändare insändare 13 maj.

Uppsala kommuns stadsbyggnadsdirektör Christian Blomberg svarar på Bo Aronssons insändare insändare 13 maj.

Foto:

Insändare2023-05-26 06:08
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Uppsala kommun vill stärka dialogen med invånare

Invånare i Uppsala kommun ska kunna få tillgång till information om hur Uppsala utvecklas och de ska kunna bidra till utvecklingen. Det är vårt uppdrag och vår ambition på Stadsbyggnadsförvaltningen. Vi för dialoger i olika former och arbetar tillsammans med invånare, föreningar och näringsliv för att utveckla den kommunala verksamheten och Uppsala som plats att bo på. Men vi delar uppfattningen som beskrivs i insändaren, att det finns behov av att utveckla delar av samhällsbyggnadsprocessen.

Så utvecklar vi medborgardialogen

Kommunfullmäktige har beslutat att Uppsala kommun under 2023 ska ha extra stort fokus på medborgardialoger i tidiga skeden av samhällsbyggnadsprocessen. Invånare, näringsliv, akademi och civilsamhälle har kunskap om hur behoven i samhället ser ut och som är viktiga att ta tillvara i stadsutvecklingen. 

Vi genomför därför ett utvecklingsarbete, bland annat för att hitta sätt att kunna fånga upp fler och se till att de kommer till tals. Det handlar dels om att skapa ett jämlikt samhälle, men lika mycket om att fler värdefulla erfarenheter och perspektiv ska bidra till ett ännu bättre Uppsala.

Fler tillfällen att bidra

Som det anges i insändaren så samverkar Uppsala kommun ibland med så kallade ankarbyggherrar för tidig dialog vid stadsutveckling. Det är dock viktigt att tydliggöra att detta sker innan kommunens lagstadgade planprocess påbörjas och är alltså utöver den ordinarie dialogprocessen med samråd och granskning. Den håller vi i själva, precis som vanligt, och som plan- och bygglagen anger.

Dialogarbete genom ankarbyggherrar ger möjlighet för boende att få tycka och tänka, trots att de kanske inte är sakägare utifrån vad lagstiftningen strikt anger. Det är också hela poängen, att flera Uppsalabor ska få komma till tals och ha möjlighet att påverka den stad som de bor i. Det här är ett av flera sätt att skapa större möjlighet till delaktighet än vad lagen kräver. 

Vi på Uppsala kommun fortsätter jobba med att synliggöra medborgardialogerna och öka delaktigheten som ett led i att bygga ett hållbart samhälle. Men precis som lyfts i insändaren ställer det nya krav på transparens, tydlighet och förutsägbarhet i hur vi bedriver dialogarbetet i samhällsbyggnadsprocessen.