Med fyra spår kan fler arbetspendla

Frågan om fyra spår ligger nu hos Trafikverket, skriver Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.

Frågan om fyra spår ligger nu hos Trafikverket, skriver Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.

Foto: Kid Reslegård Svedberg/Arkiv

Insändare2020-04-08 10:40
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

 Replik på Germund Sjövalls insändare "Var ska de nya spåren ligga?" 19 mars. 

Sträckan Uppsala-Stockholm är landets största länsöverskridande pendlingsstråk. Cirka 18 000 Uppsalabor pendlar dagligen till Stockholms län och de cirka 7 000 som reser åt andra hållet blir stadigt fler. Att vi får fyra spår mellan Uppsala och Stockholm är viktigt för Uppsalas växande näringsliv och kommer underlätta många Uppsalabors vardag. 

Frågan om fyra spår ligger nu hos Trafikverket som ska utreda och bygga nya spår mellan Uppsala C och länsgränsen mellan Uppsala och Stockholm. Trafikverket kommer inom ramen för detta titta på om det finns möjliga alternativa dragningar mellan Uppsala Södra (den kommande stationen i Bergsbrunna) och länsgränsen. 

Att nya spår ska gå förbi Uppsala och till ett nytt östligt stationsläge kräver att vi från kommunen tar initiativ till detta. Vi gör dock bedömningen att vinsterna med det skulle vara små. Fördelarna med en citynära station som Uppsala C är desto fler.

Godstrafiken bedöms öka framöver, men inte i en sådan omfattning att särskilda spår behövs. De stora godsflödena genom Mälardalen, från Norrland till södra Sverige, går längre västerut genom Örebro. Genom Uppsala C passerar idag cirka 5 godståg per dygn. Genom Örebro C passerar cirka 100 godståg per dygn. Inte heller för fjärrpersontrafiken ser vi att det kommer finnas ett behov eftersom även fjärrtågsresenärer efterfrågar centrala lägen som vid Uppsala C. 

Den stora vinsten med fyra spår kommer vara att fler Uppsalabor smidigt kan arbetspendla till och från både Uppsala C och Uppsala Södra.