Frihet för oss med synnedsättning kan vara att ta sin jacka, vita käppen, ta bussen in till stan och självständigt promenera på gator och torg. Men det är inte alltid så självklart. För att det ska fungera måste miljön vara anpassad och tillgänglig men även säker.
De taktila ledstråken som anläggs i Uppsala är svåra att följa eftersom de är behäftade med brister, till exempel för smala, plottriga och utan tillräcklig kontrast. Risker kan till exempel vara uppstickande plattkanter som man kan snubbla på, andra ojämnheter, dåligt markerade kanter och större nivåskillnader, hinder av olika slag (felparkerade cyklar, elsparkcyklar, annonstavlor/gatupratare, felplacerade stolpar, utskjutande balkonger med mera), byggstängsel, övergångsställen utan orienterbara kanter, trafiksignaler med för låg volym på tickljudet och cykelbanor sammanslagna med gångbanor.
Det betyder att vi ofta tvingas ansöka om färdtjänst/ledsagarservice eller i värsta fall stannar hemma. Vi vill som alla andra i vårt samhälle kunna förflytta oss utan att vara rädda för faror.
Det är önskvärt och nödvändigt med bra dialog mellan Synskadades Riksförbund (SRF) och de som jobbar med tillgänglighet i kommunen, eftersom de lagar och föreskrifter som finns för att reglera och skapa tillgänglighet inte verkar räcka till för att göra miljön användbar för alla. SRF:s Trafik- och miljögrupp, som jag är med i, är aktivt ute och undersöker tillgängligheten. Vi påpekar brister och ger förslag på förbättringsåtgärder.
Vi försöker också ha kontakt med kommunen när det gäller nya projekt för att påverka tillgängligheten till det bättre, såsom detaljplaner och renoveringsprojekt. Vi varnade till exempel under planeringen av gågatan för den höga kanten norr om Bangårdsgatan där vi föreslog ett skyddande räcke, men det avslogs. Efter att personer skadat sig satte kommunen slutligen upp ett räcke. Dessvärre är det för glest för att vi ska kunna upptäcka det med teknikkäpp/vit käpp. Vi bad om vita ledytor (tydligt räfflade plattor) både på Resecentrum och Stora torget, men där har istället anlagts mörkgrå som synsvaga har svårt att uppfatta.
Jag blir besviken när vi inte får gehör för våra synpunkter. Vi anser att det är vår rättighet att självständigt kunna ta oss till olika aktiviteter i samhället, något som också är inskrivet i FN-konventionerna om rättigheter för personer med funktionsnedsättning, som Sverige ratificerade redan 2009.