Måste vi nödslakta köttdjuren?

Det talas tyst om effekterna av minskad djurhållning, skriver  Leif Arnshoff

Det talas tyst om effekterna av minskad djurhållning, skriver Leif Arnshoff

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Insändare2019-09-25 06:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

FN:s klimatpanel har kommit med anvisningar gällande köttätandet, max 150 gram per person och vecka för att rädda klimatet. Då kan väl klimatpanelen även räkna ut hur många köttdjur som behövs för denna konsumtion. Eftersom klimatpåverkan inte sker då vi äter köttet utan då det produceras så måste väl överskottet av köttdjur avlivas och destrueras. I annat fall lär vi inte få några effekter på klimatet.

Samma resonemang kan användas för en persons behöv av kläder. Att tillverka kläder är en stor miljöbov. Onödig tillverkning bör upphöra för att rädda jorden.

Vem som skall betala för minskad djurhållning och nedläggning av en stor del av textilindustrin verkar inte vara klart. För alla måste det framstå att så kraftiga nedskärningar kostar i form av konkurser, ekonomisk ruin och arbetslöshet. Det man saknar i alla dessa anvisningar om förändringar är konsekvensanalyser. 

Det blir mest prat och höjningar av skatter och avgifter man vad har man egentligen åstadkommit med detta, nästan ingenting. Jordens uppvärmning fortsätter och koldioxidutsläppen ökar trots hittills vidtagna åtgärder. Alla verkar ducka för de svåra frågorna och tror på underverk någon gång i framtiden.