Många äldre klarar sig inte utan rut-tjänster

Rut-tjänster behövs för många äldre som är för friska för hemtjänst, skriver Ulla Hjelmqvist

Men långt innan man kan få hemtjänst är man i behov av hjälp med städning, skottning, gräsklippning och handling,  skriver Ulla Hjelmqvist

Men långt innan man kan få hemtjänst är man i behov av hjälp med städning, skottning, gräsklippning och handling, skriver Ulla Hjelmqvist

Foto: Hasse Holmberg / TT

Insändare2020-03-04 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ni anar inte hur svårt det är att torka golvlister när man börjar bli lite stel i kroppen. Ni skulle inte vilja vara med när äldre människor försöker tvätta fönster på tredjevåningen. Att städa kök och badrum när man lätt blir yr är verkligen ingen bagatell.

Det finns ett glapp mellan full funktionsduglighet och biståndsbedömning. För att få hemtjänst måste man vara i ganska dåligt skick. Men långt innan dess är man i behov av hjälp med städning, skottning, gräsklippning och handling.

När kroppen inte längre orkar, när det är tungt att lyfta, när minsta fysisk ansträngning gör en andfådd då behöver man hjälp. Då kan man anlita Rut. Med hjälp av detta statliga bidrag har även en människa med låg pension möjlighet att anlita ett professionellt städbolag.

Det är inte farligt att åldras men ganska obekvämt. Kommunen gör mycket bra för pensionärer. Det finns träffpunkter för social gemenskap, gymnastik/träning och kurser. Redan nu finns flera seniorrestauranger med subventionerade luncher, fler är på gång. Bänkar placeras ut för att locka äldre att promenera. Kommunen gör detta för att vi äldre ska hålla oss friska och igång så långe som möjligt, innan vi behöver hemtjänst, sjukvård och särskilt boende.


Riksrevisionen skriver att rut är dyrt för skattebetalarna, att bidraget mest går till högavlönade, inte alls har gjort svarta jobb vita och mest bidragit till ökad arbetskraftsinvandring från våra grannländer. Men utan rut skulle mindre bemedlade pensionärer inte alls ha råd att köpa dessa tjänster. Och även polska eller litauiska kvinnor behöver inkomster.

Det sägs att om inte rut fanns så skulle mer pengar gå till välfärd, till hemtjänst för många fler, men de pengarna kommer aldrig att räcka till att stötta ganska friska, men lite skröpliga pensionärer. Så behåll rut, men sänk taket.