Makthunger som politisk drivkraft

Osanningar och oärligheter inom politiken undergräver tilltron till demokratin, menar Christer Tengvar, Uppsala.

Stefan Hanna (UP) och Erik Pelling (S).

Stefan Hanna (UP) och Erik Pelling (S).

Foto: Julia Koch

Insändare2023-11-12 08:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En långsam tillvänjning över tid av att alltifrån glida på sanningen till direkta oärligheter inom politiken undergräver tilltron till den representativa demokratin och till politikens pålitlighet när det gäller vad denna kan och vill åstadkomma. Där riskeras medborgarnas engagemang och därmed vilja att delta i det demokratiska samhällsbygget.

Detta känns väl igen från Uppsalas lokalpolitik. Några av stadens kommunpolitiker har själva givit sig rätten att föra oss väljare bakom ljuset. Sannolikt ändå med någon slags insikt om att man agerat i gränslandet till vad som ur ett väljarperspektiv kan uppfattas som uppenbar oärlighet. Möjligen också tveksamt ur juridiska perspektiv.

I en UNT-ledare (2/11) kritiseras kommunstyret och därmed Erik Pelling (S) då man helt fräckt gjort extra tillval till kommunstyrelsen som avser att säkra ordförande Erik Pellings (S) utslagsröst och utnämningsmakten. Trots att man i dagsläget vunnit makten med hjälp av Stefan Hanna och UP. Pellings egen kommentar angående giltigheten i agerandet har varit att ”kommunallagen är svårtolkad”. Men uppenbarligen har man ändå trott att tricket skulle fungera. 

Nu har förvaltningsrätten inte särskilt förvånande, beslutat att förfarandet varit olagligt och försöket att vid sidan om och i efterhand utöka antalet ledamöter i kommunstyrelsen har ogiltigförklarats. Ogiltiga personval måste nu tas om och Stefan Hanna kan då sitta löst som näringslivsrådets ordförande (UNT 1/11). Fall på eget grepp i så fall.

Stefan Hanna klarade heller inte av att förvalta väljarnas förtroende vid valet hösten 2022 då han och UP bjöds på två mandat av väljarna vilka Hanna direkt efter valet och bakom lyckta dörrar erbjuder S och Erik Pelling i utbyte mot vissa gentjänster. Därmed lades grunden för ett fortsatt S-styre av Uppsala. En plan som Hanna och UP aldrig informerade oss väljare om inför valet. Hade man gjort detta hade valresultatet för UPs del mycket sannolikt blivit ett helt annat.

Den gemensamma nämnaren för ovan politiska debacle är en strävan efter maktinnehavet. Detta är inget annat än nonchalant maktfullkomlighet kombinerad med en uppenbar underskattning av Uppsalas väljare. Inga utlovade folkomröstningar i världen kan lägga detta tillrätta.

Representativ demokrati har en reell innebörd och syfte och är inte endast honnörsord att snygga till politiska uttalanden med. Glöm inte att det är väljarna som i grunden är politikerns uppdragsgivare. Valdagen kommer.