Vad är Uppsala Innerstadsstrategin för något undrar många. Det är en överenskommelse hur centrala staden ska utvecklas med visionen ”ett levande centrum i mänsklig skala.” Det bygger på en medborgardialog redan 2014. I en enkät fick folk i staden svara på frågor vad man uppskattar mest med innerstaden. Det var:
1. De historiska miljöerna och byggnaderna.
2. Å-rummet.
3. Parkerna och grönskan.
Det har man i stor utsträckning tagit fasta på i skriften ”Innerstadsstrategin” som finns på nätet, 94 sidor, mycket trevlig med foton och kartor. Följs den blir Uppsala en bra innerstad.
Men så har Uppsalas politiker också beslutat om en rad detaljplaner som går tvärtemot vad som står i strategin. De bör stoppas eftersom de inte är genomförda än eller vad tycks? Läs nedan om några planer och se dem gärna på nätet.
Beträffande historiska miljöer och parker:
Detaljplan kvarteret Ubbo i Odinslund. Parkområde sedan 150 år mitt emot Helga Trefaldighet. Här vill kommunen bygga ett modernt bostadskvarter med fyra hus intill kröningsstråket där kungar som Erik XIV gått till sin kröning i Domkyrkan och andra processioner ägt rum. Riksantikvarieämbetet har överklagat. Historielöst stilbrott i Domkyrkostaden.
Detaljplan kvarteret Trudhem det vill säga Gamla Tingshuset (Storgatan 11) som är q märkt och fasaden får ej ändras. Men märkningen tas lättvindigt bort för man vill bygga ihop södra fasaden med ett nytt hypersmalt 4-våningshus och dessutom bygga ett nytt hus framför tingshuset.
Detaljplan kvarteret Bredablick på Kungsgatan. Kvarter med bland annat Lechehus. Inne på bostadsgården ska cirka 25 träd tas ner och ge plats åt ett 10 våningshus så 2 skolor får minimal skolgård och boende en pytteliten uteplats.
Detaljplan kvarteret Gymnastiken och Flustret. Q märkt kulturreservat. Anrika Flustret ska byggas om, Bollhuset rivas och ersättas av ett jättestort 7-vånings hotell med cirka 200 rum, konferenslokaler, spa, butiker, garage och transportväg inne i Stadsträdgården – vår lilla stadspark.
Skyddsmärkningen av hus tas alltså bort ”vid behov”. Markägare kan hindra att hus blir byggnadsminne. Vuxna träd byts ut mot nya – på annan plats. Kulturhistoriska miljöer förändras för alltid. Man skyller på bostadsbrist men skulle kunna erbjuda markägare att bygga på annan plats. Ekonomisk vinst driver ”utveckling” av Uppsala. Och politiker som inte säger ifrån.
När ska man ”utveckla” Slottsbacken? Det verkar inte otänkbart.
Innerstadsstrategin ska skydda Uppsalas identitet. Så har man skrivit. Så gör det.