Luther roligare än somliga tror

Den allmänna svenska uppfattningen om Martin Luther är felaktig, skriver Hans LIndholm.

Den allmänna svenska uppfattningen om Martin Luther är felaktig, skriver Hans LIndholm.

Foto: Hendrik Schmidt/TT

Insändare2020-04-25 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Skippa ”Luther”!

På baksidan av UNT den 18 april står Elvira Jansson Pihl på balkongen med te i ena handen och pollensnuva i näsan. Det värsta är att ”den välkända Luther” kryper fram på axeln och viskar att hon är en mesig och dålig människa som stannar hemma för lite snuva. Hon måste sprätta iväg den ”busen” för att kunna gå in och rädda världen.

Just det! Skippa ”den välkända” Luther! En sådan Luther har aldrig funnits. Den allmänna svenska bilden av honom är nämligen falsk, en föreställning som under lång tid vuxit fram utifrån missförstånd, tråkighet i kyrkan, ändrade samhällsförhållanden och fake news. Han var ingen glädjedödare som försökte lägga tunga plikter på folk. Han ansåg att man inte måste gå i kloster för att vara en god människa utan det duger att sköta ett vanligt jobb – i vår tid är det nog andra påhittade krav som gör att vi inte tror att vi duger. Han kämpade med motståndare, depressioner och sjukdomar. Därför behövde han all den glädje som fanns att få: sin fru och sina barn, goda vänner, god mat och dryck, sång, musik och dans, ett trösterikt ord om att vara älskad av Gud.

Birgit Stolt, tidigare professor i tyska vid Stockholms universitet, har gjort upp med den förvanskade schablonbilden av Luther genom att utöva källkritik och söka fakta. Hon redovisar resultatet av sina undersökningar i två böcker på Artos Bokförlag: Martin Luther. Människohjärtat och Bibeln och Luther själv. Hjärtats och glädjens teolog. Läs och bli befriad! 

När du har lärt känna den okända Luther kan du med gott samvete stanna hemma då du är sjuk.