Lönepolitiken straffar troget arbetsliv

Regionen belönar inte erfarenhet, skriver Leif Trygg.

Regionen belönar inte erfarenhet, skriver Leif Trygg.

Foto: Kid Reslegård Svedberg/Arkiv

Insändare2019-10-29 14:24
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Speglar lönesättningen på Driften i Fastighet o Service i Region Uppsala dess värdegrund och moral? Mycket av lönedebatten i massmedia har handlat om sjuksköterskornas löner. Nu är det dags att sätta fokus på de kvalificerade yrkesmän som driver, underhåller och reparerar regionens fastigheter, sjukhus och vårdcentraler.
Idag är det cirka 90 personer som arbetar vid driften vid Fastighet och service.
Dessa personer representerar yrken som bland annat elektriker, rörmokare, ventilationstekniker, hissmontörer
ventilationstekniker och styr- och reglertekniker.
Med dagens lönepolitik, är lönerna som är personliga, straffande för de som arbetat ett långt och troget arbetsliv i Landstingets/Regionens tjänst.
 

Det tillhör vanligheten att nyanställda yrkesarbetare tjänar många tusenlappar fler än de redan anställda. Dessa nyanställda skall läras upp av de mer erfarna och kunniga. Ibland skiljer det enstaka tusenlappar, ibland både fem och sex tusen. 
Tyvärr ligger lönenivåerna på avancerade yrkesarbetare på så låg nivå att vissa med mer än tio års erfarenhet och ibland mer, inte ens kommit över trettiotusen kronor i månadslön.
(Avancerad driftspersonal på Nya Karolinska har cirka 38 000 till 40 000 kronor i ingångslön.)
Vi har tyvärr sett stor personalomsättning bland driftpersonal och arbetsledare de sista åren.
Det finns medarbetare som på sex år haft fyra olika förmän.
 

Medarbetare som tagit stort ansvar för hela system och varit föredömen, har ingen lönekarriär att se fram mot. Vid förfrågan om hur man kan höja sin lön, har svaret blivit –  byt jobb!
Detta är att skapa varnande exempel I stället för goda. Det lönar sig inte att omsätta erfarenhet och kunskaper till ansvarstagande.
En sak som sticker i ögonen i år är att chefer i Teknikförvaltningens ledningsgrupp fick ett generellt lönepåslag med tretusen kronor per månad. Chefslöner och högre tjänstemannalönerna är väl i paritet om inte högre än på privatsidan. Driftspersonalen fick i snitt 2 procent löneförhöjning på låga löner. 
Kanske en låglönesatsning nästa år?
 

Till detta kommer jämfört med stats- och privatanställda, betydligt mindre avsättning till tjänstepensioner.
Frågor som inställer sig är: hur mycket mindre skall vi betalas som sköter ett av Sveriges modernaste och största sjukhus? Skall ansvarstagande och yrkeskunnande inte premieras ? Skall inte lång anställningstid premieras?